Trivan: Mislim da postoji konsenzus u Vladi da se zabrani izgradnja MHE

Vesti 21. okt. 201909:25 > 09:33
Podeli:
Izvor: N1

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan najavio je izmene Zakona o zaštiti prirode, kojima će biti zabranjena izgradnja mini-hidrocentrala u zaštićenim područjima, navodeći i da je Srbija zemlja u regionu koja ima najmanje površinskih autohtonih voda.

„Polemika oko toga traje najmanje dve godine. Potrebno je imati u vidu da imamo najmanje površinskih voda u regionu, onda moramo da vodimo računa kako da sačuvamo vode, a jedan od načina je zabrana u zaštićenim dobrima“, istakao je Trivan za Radio televiziju Srbije.

Odgovarajući na pitanje šta bi se dogodilo da građani nisu bili toliko uporni i glasni tokom protesta, Trivan je rekao da bi se svakako razgovaralo o ovoj temi jer bi on to tražio.

Povodom protesta meštana da se zabrani njihova izgradnja i u zonama koje nisu zaštićene, on je rekao da reakcija u velikom broju ne bi bilo da su poštovana pravila prilikom njihove izgradnje, navodeći da su u nekim slučajevima „korita ostajala bez vode“.

Glavni problem kod mini-hidrocentrala nisu one same po sebi, kazao je ministar, već realizacija projekta. 

Govoreći zašto se nije to sprečilo, on je rekao da je to pitanje za opštine i lokalne inspekcije pa tek onda za ostale.

Na pitanje da li postoji konseznus u Vladi za izmenu zakona, on je rekao kako će se to tek videti.

„Mislim da neće biti dileme, da konsenzus postoji o tome da se zabrani njihova izgradnja u zaštićenim dobrima i mislim da neće biti dileme da će i biti usvojen u Skupštini“, rekao je Trivan. 

Nakon tih izmena, kako je naveo, napraviće se koncepcija da bi se videlo šta sa ostalim područjima u Srbiji.