Država sebi uskraćuje zaradu – ugovoreni izvoz Krušika "otišao" privatniku

Vesti 20. okt 201918:58 > 18:59
N1

Poslovanje fabrike oružja Krušik i dalje je u centru pažnje medija. Portal Pištaljka piše kako toj firmi država nije dozvolila da oružje koje proizvodi, i izvozi u Jermeniju i tako zaradi više miliona dolara. Dozvolu za izvoz i prodaju dobila je privatna firma "Vektura trans" iz Beograda. Analitičari i u ovome vide stavljanje privatnih interesa iznad državnih.

Iako je prošle godine sklopila ugovor o izvozu dva kontigenta od po 16 hiljada mina u Jermeniju, državna fabrika Krušik iz Valjeva, prema saznanjima Pištaljke, ostala je bez tog posla. I bez više od sedam miliona dolara zarade. Izvozna dozvola za ovaj posao izdata je privatnoj firmi „Vektura trans“.

Zbog čega je država zapravo sama sebi uskratila mogućnost da zaradi i odblokira račune Krušika?

„Zbog partijskih interesa i zbog činjenice da pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović je taj koji može da ima ključni paket kontrole nad državnim firmama, jer se od strane Ministarstva odbrane postavljaju po tri člana Nadzornog odbora. To su aktivni oficiri Vojske Srbije nad kojima je teško dokazati da možete da imate uticaj, ali vam je jasno da su to zapravo poluge po kojima možete da kontrolišete državnu firmu. I da je moguće, nikoga ne optužujem“, navodi  vojni analitičar Aleksandar Radić.

Ko je u lancu odlučivanja upalio crveno svetlo za Krušik, a zeleno za „Vekturu trans“, informacija je koja ima oznaku „poverljivo“, piše Pištaljka.

Ta privatna firma postoji od 2017. godine kada je imala samo tri izvozne dozvole da bi prošle godine dobila čak 21. Aktuelni direktor je Milan Subotić, koji je prema saznanjima Pištaljke bio i šef logistike u firmi Partizan teh, takođe izvoznika oružja.

Ko i kako dobija ove poslove tema je koju je pokrenuo uzbunjivač Aleksandar Obradović, radnik Krušika. On je medijima otkrio da GIM, firma koja se dovodi u vezu sa ocem ministra Nebojše Stefanovića ima povlašćen položaj među izvoznicima. Za tvrdnje uzbunjivača predsednik države kaže da su izmišljene i da je sve kampanja protiv ministra.

POVEZANE VESTI

„Ne kaže on da je bilo nelegalnih radnji, on samo priča o ceni da li je bila i to se pre svega tiče Jugoimporta SDPR, a nikakve veze nema sa firmom Nebojše Stefanovića, to je firma jedan, dva ili tri posto. A za to ide krivična prijava, a on ne može da bude uzbunjivač, po zakonu, ne može i znaju oni to sve“, rekao je ranije danas predsednik Vučić.

Ne može, jer slučaj nije prijavio tužilaštvu, već medijima, podvlači predsednik.

Za novinare lista Danas, Obradović je ne samo uzbunjivač, već Asanž iz Krušika.

„On se bori za svoju firmu i za radnike svoje firme i ja mislim da bi bilo lepo da njegove kolege, da pokažu malo veću solidarnost. Kada je bio onaj protestni skup u Valjevu, malo je bilo ljudi. Tako da, nekada zaista kakve god da su poruke, treba nekada ustati i protestovati i solidarisati se sa ljudima koji u stvari rade u korist celog društva“, naglašava Safeta Biševac, novinarka lista Danas

Viši sud u Beogradu za Obradovića misli da radi protiv društva, pa ga je, podsećamo, smestio u kućni pritvor. Na predlog Obradovićevog advokata da mu se ta mera ukine, sud je naveo da nije obavezan da odlučuje o tome, dok je tužilac za visokotehnološki kriminal taj predlog odbio.