Radojičić: Dan oslobođenja Beograda veliki i značajan praznik za Srbiju

Vesti 20. okt 201914:04 > 14:31
Podeli:
Izvor: Beoinfo

Gradonečelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je da je Dan oslobođenja Beograda veliki i značajan praznik za Srbiju i da je to dan koga se treba sećati zbog predaka, ali i potomaka i budućnosti, saopštila je gradska uprava.

Povodom 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, gradonačelnik Zoran Radojičić i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položili su vence na Spomen-groblje oslobodiocima Beograda 1944.

Gradonačelnik Radojičić je istakao da se danas sećamo ljudi koji su pre 75 godina dali svoje živote za našu slobodu.

„Dvadeseti oktobar je posebno značajan datum za Beograd. Obeležavanjem ovog datuma odajemo počast našim precima koji su svojim životima platili oslobađanje naše prestonice. Mlađe generacije podsećamo na to da smo u ovakvim situacijama uvek bili na pravoj strani istorije. Iako smo mala zemlja procentualno smo položili velike žrtve“, rekao je gradonačelnik Beograda.

Radojičić je naglasio i da je Beograd oslobođen zajedno sa našim saveznicima kojima dugujemo veliku zahvalnost.

„Ovo je momenat da se setimo i naših saveznika, ruskog naroda, koji su nam u tom teškom trenutku pomogli da zajedno izvojemo pobedu nad mračnom silom koja se tada nadvila nad Evropom i svetom. Ruski narod je takođe poneo veliku žrtvu kako bi Beograd bio oslobođen. Takođe je značajno da se sećamo tih događaja i zbog budućih generacija, jer smo svedoci da postoje pokušaji prekrajanja istorije“, rekao je.

Gradonačelnik je dodao da je važno da slavimo ovaj datum sa porukom da je srpski narod slobodoljubiv, a Beograd slobodoljudiv grad.

Nikodijević je istakao da je 20. oktobar jedan od najznačajnih datuma u bogatoj i burnoj istoriji Beograda.

„Država ponovo na dostojanstven način, brojnim manifestacijama obeležava Dan oslobođenja Beograda. Nažalost u jednom periodu istorije stidili smo se da kažemo da smo bili na strani pobednika i da smo bili antifašisti. Danas smo se vratili na pravi put i na dostojanstven način odajemo poštu našim borcima – herojima, koji su svojim životima podarali slobodu koju mi danas živimo“, ukazao je Nikodijević.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je ponovio da se danas sećamo svih koji su se borili i dali živote za oslobođenje Beograda pre 75 godina.

„Hvala i slava svima koji su se borili i dali živote za slobodu. Verujem da će u narednim godinama sećanje na sve koji su dali živote u Drugom svetskom ratu, ali i Prvom svetskom ratu, kao i ratu devedesetih godina prošlog veka dobiti drugačiju dimenziju, kao opomena da takve stvari ne smeju više da se događaju“, istakao je Đorđević.

On je dodao da je urađena rekonstrukcija prve faze radova na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda 1944, i izrazio uverenje da će svi naši memorijali dobiti izgled kakav i zaslužuju.