Sporazumi Rusije i Srbije: Pruga, nuklearni centar, Miroslavljevo jevanđelje…

Vesti 19. okt 201919:09 > 20:56
Fonet/MGSI

Vlade Srbije i Rusije razmenile su više sporazuma, među kojima je i sporazum i sporazum o vraćanju Srbiji lista Miroslavljevog jevanđelja, koje je u vlasništvu Rusije.

Sporazum o nastavku modernizacije barske pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom potpisali su resorna ministarka Zorana Mihajlović i generalni direktor „Ruskih železnica“ Olego Belozjorov.

„Danas potpisanim sporazumima krećemo u nove projekte vredne 230 miliona evra, koji će se finansirati iz novog ruskog kredita za železnicu“, rekla je Mihajlović.

Ukupna dužina nerekonstruisanih deonica barske pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom iznosi 209,8 kilometara, a obnovom će se omogućiti brzina vozova do 100 kilometara na sat.

Tokom posete premijera Medvedeva potpisana su još dva sporazuma u oblasti železnice. Prvi je sporazum između Vlade Ruske Federacije i Vlade Republike Srbije o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Republike Srbije.

Novi ruski kredit za železnicu vredan je 172,5 miliona evra, uz učešće iz budžeta Republike Srbije u iznosu od 57,5 miliona evra, što je ukupno 230 miliona evra.

Novi zajam odnosi se na projektovanje i izgradnju novog dispečerskog centra na železnici, izradu projektno-tehničke dokumentacije za nastavak rekonstrukcije barske pruge i izgradnju elektrotehničke infrastrukture na deonici brze pruge Beograd-Budimpešta, od Stare Pazove do Novog Sada.

Potpisan je i ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji železničke infrastrukture i izgradnju jedinstvenog dispečerskog centra na železnici.

Ugovor se odnosi na izradu projektno-tehničke dokumentacije, vredan je 9,48 miliona evra, a potpisali su ga vd generalnog direktora „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljub Jevtić i generalni direktor „RŽD internešenel“ Sergej Pavlov.

Ministri i predstavnici dve vlade raznenili su i sporazum o osnivanje kulturno informativnih cenatara.

Razmenjeni su i sporazumi u oblasti prosvete, zaštite bilja, privrede i inovacija, među kojima je i sporazum o izgradnji centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacija.

Razmenjen je i ugovor o saradnji carina dve zemlje.