Forum: Zamrzavanje procesa proširenja neodgovorno prema krhkom miru na Balkanu

Vesti 18. okt 201918:54 > 19:00
Podeli:
Izvor: N1

Beogradski bezbednosni forum pozvao je Evropsku uniju da ne odlaže otvaranje pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom, i da odobri viznu liberalizaciju za građane Kosova. Organizatori su na zatvaranju Foruma upozorili da je zamrzavanje procesa proširenja kontraproduktivno i neodgovorno prema krhkom miru na Balkanu.

Organizatori Foruma u završnim izjavama pozvali su Evropsku uniju na intenzivniji angažman na Zapadnom Balkanu i istakli da evropske integracije podržavaju proces izgradnje država kako bi se uspostavile funkcionalne institucije i rešili bilateralni i regionalni sporovi.

„Upravo je politika proširenja tačka u kojoj globalni kredibilitet Unije može biti dovede u pitanje. Ukoliko Evropska unija ne ispuni svoja obećanja nakon što su neke od zemalja Zapadnog Balkana napravile istorijske kompromise i sprovele neophodne reforme, ojačaće antievropske snage koje promovišu nacionalizam i neodgovorno ponašanje političkih elita“, rekao je Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji.

POVEZANE VESTI

Na štetne posledice koja jučerašnja odluka Unije može da ima na nastavak dijaloga Beograda i Prištine upozorili su i učesnici panela o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

„Evropska unija je izgubila sav kredibilitet. Ona je gubila svoj kredibilitet kao posrednik u pregovorima konstantnim porukama koje je slala poslednjih godina, a pogotovo nakon onoga što se dogodilo juče sa Severnom Makedonijom i Albanijom ona je izgubila kredibilitet da bude pokretačka snaga za nastavak dijaloga“, kaže politički analitičar Agon Malići.

Učesnici panela smatraju da nastavak dijaloga zahteva novi okvir i da bi evaluacija do sada postignutih dogovora mogla da bude dobra polazna osnova za to.

„Jedan od glavnih nedostataka dosadašnjeg dijaloga bio je izostanak rokova i svaki budući dogovor mora da definiše temu, vreme za primenu, verifikaciju, potvrdu preuzete obaveze, kao i sankcije za neprimenjivanje dogovorenog“, kaže Stefan Surlić sa FPN.

S obzirom na to da je na izborima na Kosovu najviše glasova osvojilo Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, postavlja se pitanje kako bi njegovo eventualno učešće moglo da utiče na dijalog Beograda i Prištine.

„Mislim da je jedna od prvih stvari koju možemo očekivati od prvog sastanka Kurtija i Vučića ono na čemu je Kurti gradio svoje nasleđe – a to je radikalna transparentnost. U svim intervjuima nakon izbora rekao je da će to uključiti u dijalog – radikalnu transparentnost“, kaže novinarka Una Hajdari.

„Verujem da će mu biti veoma neprijatno i da će biti iznenađen time koliko toga ne može da uradi što očekuje. On je bio u opoziciji 10 godina, nikada nije imao odgovornost vođenja vlade, nikada nije morao da se bavi zarmšenim kosovskim administrativnom sistemom, pogotovo u delu koji se tiče prava kosovskih Srba“, kaže novinarka Milica Andrić Rakić.

Panelisti, međutim, navode da ne očekuju brzi nastavak dijaloga – prvo zbog procesa formiranja vlade na Kosovu, a onda i izbora u Srbiji.