Advokat uzbunjivača Obradovića: Slučaj bizaran, Višim sudom upravlja drug Vučića

Vesti 18. okt 201917:36 > 19:23
N1

Samo dan nakon što je Vladimir Gajić, advokat radnika "Krušika" Aleksandra Obradovića sudu predložio da mu ukine meru kućnog pritvora, Viši sud u Beogradu naveo je da nije obavezan da odlučuje o tom predlogu, a tužilac za visokotehnološki kriminal je isti odbio. Šta to konkretno znači u slučaju ovog uzbunjivača?

Mera kućnog pritvora ne ističe, ona može da se preispituje svaka tri meseca, a Aleksandru Obradoviću bi zabrana napuštanja stana mogla da važi do izricanja pravosnažne presude ili upućivanja na izdržavanje kazne zatvora. Tako je naveo Viši sud u Begradu, uz podsećanje da sud nije u obavezi da odlučuje o predlogu branioca da mu se ukine mera kućnog pritvora.

POVEZANE VESTI

Iako nije dužan, sudu nije zabranjeno da odlučuje, kaže za N1 branilac Vladimir Gajiić i objašnjava zašto sumnja u rad pravosudnih organa u slučaju koji ocenjuje kao bizaran.

„Ovo saopštenje Višeg suda u Beogradu, kao i činjenica da su Apelacioni sud u Beogradu i Vanraspravno krivično veće Višeg suda u Beogradu tek nakon skoro dve nedelje od izjavljene žalbe protiv odluke o pritvoru odlučivali istoga dana, samo govori u prilog sumnjama da pravosudnim organima diriguje izvršna vlast“, naveo je advokat Vladimir Gajić.

U prilog toj tezi Gajić navodi da Višim sudom upravlja sudija Aleksandar Stepanović, drug Aleksandra Vučića, koji je, kaže, za sedam godina napredovao od sudije okružnog do sudije Vrhovnog kasacionog suda i to, kako tvrdi, bez vođenja ijednog slučaja.

Gajić nije morao dugo da čeka ni na odluku postupajućeg tužioca za visokotehnološki kriminal koji je odbio predlog o ukidanju kućnog pritvora samo dan nakon njegovog podnošenja.

Tužilaštvo Aleksandra Obradovića tereti za odavanje poslovne tajne, jer sumnja da je pet godina neovlašćeno pribavljao poverljive podatke o fabrici oružja „Krušik“ i predao ih stranom državljaninu u cilju objave na internetu. Za to krivično telo preti mu kazna zatvora od dve do deset godina, i novčana kazna.

Gajić, pak, upozorava da je zakonom izričito određeno da poslovna tajna ne mogu biti informacije kojima se prikrivaju krivična dela ili zloupotreba službenog položaja.

Aleksandar Obradović, u prilog tome, kaže da je u javnost izneo tek mali broj svojih saznanja, a da su do sada o nezakonitim radnjama bili obavešteni i šef države i ministar vojni, i to u anonimnim pismima radnika i članova sindikata. Za list „Danas“ navodi i da „Krušik“ posluje sa gubitkom, i da su radnici zaposleni po stranačkomm ključu kao glasački potencijal – uplašeni i ucenjeni. Tek su ti navodi bili povod za reakciju Ministarstva odbrane koje je ocenilo da im je cilj „uznemiravanje javnosti i radnika tog preduzeća, te pomaganje inostranoj konkurenciji da ukloni Krušik i zauzme njegovo mesto na svetskom tržištu“.

„Povodom još jednog političkog i zlonamernog napada na preduzeće Krušik, Ministarstvo odbrane želi da upozna javnost da se plate radnicima isplaćuju redovno, a da se poslovna politika vodi isključivo u interesu Krušika i ni jednog drugog preduzeća“, navelo je Ministarstvo odbrane.

Iako će sve što zna o poslovanju fabrike i umešanosti oca ministra policije u spornu trgovinu oružjem Aleksandar Obradović, kako navodi, dostaviti Tužilaštvu, činjenica je da isto do sada niti se oglasilo, niti je pokrenulo postupak.