Popov: Obnovljiva energija snažan argument Zapadnog Balkana u pregovorima sa EU

Vesti 18. okt 201913:02 > 13:04
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Zapadni Balkan ima najveći potencijal u Evropi što se tiče obnovljive energije, bez obzira da li se radi o vodi, suncu ili vetru, što bi trebalo da se iskoristi kao snažan argument u pregovorima o priključenju Evropskoj uniji, rečeno je tokom Beogradskog bezbednosnog foruma.

Briselu treba poručiti da Zapadni Balkan može biti važna komponenta promene Evrope i da je u stanju da pomogne EU, izjavio je bivši bugarski ministar za zaštitu životne sredine Julijan Popov.

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju i nekadašnja ministarka za evropske integracije Albanije Majlinda Bregu je rekla da EU raspravlja o novom pristupu proširenju prema Zapadnom Balkanu.

Ceo svet je fokusiran na zelenu ekonomiju i zaštitu životne sredine, a gradovi Zapadnog Balkana su među najzagađenijima na planeti, izjavila je Majlinda Bregu.

Prema njenim rečima, 84 odsto stanovništva Zapadnog Balkana smatra da su klimatske promene veliki problem, ali 60 odsto nije zabrinuto zbog zagađenja vazduha.

Nijednoj privredi u regionu zaštita životne sredine nije prioritet, izjavila je Majlinda Bregu.

Vlatka Matković iz Alijanse za zdravlje i životnu sredinu je konstatovala da granice ne mogu zaustaviti zagađenje vazduha.

Ono šteti zdravlju ne samo ljudi na Zapadnom Balkanu, već i u ostatku Evrope, izjavila je Vlatka Matković.