Priznanje Kosova za 75% građana je izdaja, 45% veruje da će Vučić to uraditi

Vesti 18. okt 201911:30 > 11:34
N1

Skoro četvrtina građana veruje da je plan predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prizna Kosovo u zamenu za EU, a nešto manji broj veruje da je plan priznanje u zamenu za sever Kosova. Nešto manje od polivine građana veruje da će predsednik u jednom trenutku priznati Kosovo, a čak 75% građana smatra da bi to bila izdaja, rezultati su istraživanja koje je sproveo Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative. Rezultati istraživanja predstavljeni su na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Skoro 60 odsto ispitanih kaže da im nije poznato šta je politika predsednika Vučića prema Kosovu. Međutim, upitani šta misle da bi mogao biti Vučićev plan za Kosovo, većina ispitanika (23%), smatra da je to priznanje Kosova u zamenu za članstvo u Evropskoj uniji. Nešto manji procenat (21%) veruje da je plan predsednika da prizna Kosovo ukoliko severni deo Kosova pripadne Srbiji, rekao jedan od autora istraživanja CDDRI, Nikola Jović, asistent na Fakultetu političkih nauka, prenosi Kossev.

Kada je članstvo Srbije u EU u pitanju, 65% ispitanih veruju da je priznanje Kosova uslov za članstvo, ali čak 71% građana ne bi podržalo eventualnu odluku vlade da u zamenu za članstvo u EU prizna Kosovo.

Na potencijalnom referendumu o dogovoru sa Prištinom, od sedam ponuđenih scenarija, nijedan ne bi bio prihvaćen od strane većinskog stanovništva. Dogovor za koji bi glasalo najviše ispitanih (36%) je dogovor kojim Srbija priznaje Kosovo u zamenu za četiri severne opštine, ZSO na jugu i eksteritorijalnost manastira SPC. Potom sledi sporazum kojim Srbija ne bi priznala Kosovo, ali bi prihvatila članstvo Kosova u UN u zamenu za ZSO. Za tu opciju na referendumu bi glasalo 32% građana. Razmenu teritorija po principu četiri severne opštine za delove opština Preševo i Bujanovac prihvatilo bi 15% ispitanih.

Da Aleksandar Vučić može u jednom trenutku da prizna nezavisnost Kosova, veruje 45% ispitanih. Najveći broj ispitanih bi se u slučaju priznavanja Kosova od strane Srbije osećalo tužno (23%), zatim izdano (17%), ljuto (13%), razočarano (12%), dok bi nešto manje od 10% bilo indiferentno prema takvoj odluci.

Velika većina, odnosno 75% građana centralne Srbije smatra da bi priznanje Kosova bila izdaja i skoro polovina ispitanika (48%) bi za to krivila Aleksandra Vučića i trenutnu vladu, dok bi ostali krivili SAD (9%), Srbe kao narod (8%) i isto toliko bi krivilo strance uopšte.

U slučaju da u periodu od 3 do 5 godina ne bude dogovora između Beograda i Prištine, većina ispitanih očekuje pesimističan razvoj događaja. Da bi takav scenario doveo do masivnih kršenja prava kosovskih Srba, smatra 78% ispitanih, 74% očekuje porast nacionalizma i kod jednih i kod drugih, a 72% očekuje novi konflikt.

Istraživanje je sprovedeno u 120 mesta u centralnoj Srbiji, a u njemu je učestvovalo preko 1.100 ispitanika.