Šta sve predsednik savetuje deci: Čašica rakije i politike u Toplici

Vesti 17. okt 201923:46 > 23:47
Tanjug/ Predsedništvo Srbije

"Vučiću, Srbine" vikala su deca u prvim redovima mitinga u Kuršumliji prošle subote, a istog dana, takođe deci, predsednik je savetovao da piju rakiju, a ne pivo. Psiholozi opominju da predsednik kao potencijalni uzor ima veliku odgovornost, a medijski eksperti ovaj nastup ocenjuju kao neprihvatljiv i kao zloupotrebu dece u političke svrhe, pišu Južne vesti.

U selu Kutlovac kod Blaca predsednik Srbije deci je govorio o čarima alkohola – jednom dečaku predlagao rakiju, a drugom čestitao jer je već, kako kaže, koristi.

Da stvar nije za šalu pokazuju prošlogodišnji rezultati Nacionalnog istraživanja o zdravstvenom ponašanju dece koje je uradio Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ – čak 50 odsto mladih uzrasta od 14 do 16 godina povremeno pije alkohol, 20 odsto njih se povremeno opija, a sedam odsto njih redovno pije. Jedna od balkanskih inicijacija za ulazak u svet odraslih jeste i piće, naročito za mušku decu.

Da nije retkost da sami roditelji budu prvi koji deci daju alkohol i ohrabruju ih da probaju neki gutalj pića ukazuje docent na Departmanu za psihologiju Filozofskog fakulteta u Nišu Milica Tošić Radev. Prema njenim rečima, često se to dešava kroz šalu i u zabavi, a neretko, ukoliko deca reaguju negodovanjem, to bude praćeno podsmehom i neprikladnim komentarima.

„Iako verujem da je i u konkretnom slučaju (Vučić i deca) u pitanju šala, smatram da svi moramo biti svesni ogromne odgovornosti za svaki primer koji dajemo deci, posebno ukoliko za njih predstavljamo potencijalan uzor ili model ponašanja. U tom slučaju je naša odgovornost da budemo pozitivan primer i ponudimo objašnjenje ili alternativne obrasce ponašanja i sadržaje, još veća“, objašnjava za Južne vesti Tošić Radev.

Prema stavu psihološkinje Tošić Radev, naša kultura ima prilično blag stav prema konzumiranju alkohola, a prisutni su i polni stereotipi u vaspitanju dečaka i devojčica. Pored zabrane prodaje alkohola maloletnicima, predlaže i ukidanje emisija koje su prepune nasilja, seksualnih scena i, naravno, alkohola.

„Potrebno je intenzivirati edukativne kampanje u školama, kao i probuditi svest kod roditelja o važnosti posedovanja tačnih informacija, učiniti informacije dostupne svima, kroz edukaciju povećati svest o važnosti primera koji dajemo deci i raditi na razvoju važnih roditeljskih veština“, zaključuje Tošić Radev.

Problemi sa pažnjom, učenjem, pamćenjem, poremećaji u ponašanju i deficit u kontroli emocija samo su neke od posledica bliskog susreta maloletnika i alkohola.

Skrozza: Čitava stvar počinje da liči na Titove pionire

I jedno i drugo, i šale o alkoholu i skandiranje dece iz prvih redova, uživo je prenosila TV Pink, ali deci lica nisu sakrili, što je suprotno propisima. To je prvi problem koji uočava novinarka i stručnjak za etiku Tamara Skrozza i naglašava – identitet dece morao je biti sakriven.

Kada je o skandiranju reč, kaže da ga zakon dozvoljava ukoliko postoji roditeljski pristanak, a pretpostavlja da, bar usmeni, postoji.

Međutim, u ovom topličkom dečjem političkom igrokazu vidi zloupotrebu, nove pionire i stare autokrate.

„On sad već redovno zloupotrebljava decu u političke svrhe i čitava ta stvar počinje da liči na Titove pionire, ili uopšte, opčinjenost različitih autokrata decom: namerom da im dečije pojavljivanje popravi imidž, učini ih toplijim i „ljudskijim“. To isto su radili Hitler, Staljin, kineski predsednici, lideri Severne Koreje i slični“, ocenjuje Skrozza.

Kao građanku, Skrozzu sve ovo uznemirava i plaši, a za priču o rakiji sa decom kaže da je neprihvatljiva.

„Lično, meni je neshvatljiva i neprihvatljiva priča o rakiji, ali nisam stručna za to – tu bi već mogli da se oglase psiholozi, pedagozi, socijalni radnici, jer on jedno dete ubeđuje da pije rakiju, a drugom čestita što to već čini“, čudi se Skrozza.

Oprečne izjave o tome da li konzumira alkohol

Predsednik Srbije imao je u prošlosti oprečne izjave o alkoholu. Tvrdio je da ne pije, ali i da je popio 2 čašice rakije dok je bio u Vladi Srbije, jednom kad je Cumtobel došao u Niš.

U njegovoj biografiji na Istinomeru stoji da je poznat kao ljubitelj i kolekcionar vina.

„Čovek koji pije vino ne može da bude loš čovek“, rekao je ranije Vučić, a preneo Istinomer.

Ipak, najkontroverznija izjava u vezi sa pićem koja se povezuje sa Vučićem jeste ona da se napio 3 puta u životu – kad je Crvena zvezda postala prvak Evrope u Bariju 1991 i kad su ubijeni Slavko Ćuruvija i Zoran Đinđić. Taj podatak iskoristila je novinarka Vremena Jovana Gligorijević u tekstu o Vučićevoj političkoj karijeri – Biografija iz varikine, a izneo ga je i novinar Dojče Vele Nemanja Rujević na Tviteru.

Drugi političari takođe su dovođeni u vezu sa alkoholom, ali sa decom o tome u javnosti nisu razgovarali. Od uvođenja višestranačja u Srbiji političari u kampanjama ipak vole da se slikaju sa decom i štipkaju ih za obraze. „Radimo za budućnost naše dece“ česta je fraza. Dece ima i u sloganima, pa je tako poznat onaj Srpske radikalne stranke i Vojislava Šešelja – Srbija je večna dok su joj deca verna.