Ambasade Finske i Nemačke: Nismo uticali na diskriminaciju medija u vetroparku

Vesti 17. okt 201911:17 > 11:23
Izvor: N1

Ambasade Nemačke i Finske ogradile su se od odluke da se novinarima Televizije N1 i Al Džazire prošle nedelje zabrani izveštavanje sa otvaranja vetroparka Čibuk 1. Ambasade obe zemlje su u odgovoru na pismo Jugoslava Ćosića, direktora programa TV N1, navele da su njihove države ili kompanije manjinski vlasnici i da nisu imale uticaj na donošenje odluke o zabrani i istakle podršku slobodi medija u Srbiji.

„Mi se protivimo diskriminaciji medija i žalimo zbog činjenice da je zabranjeno izveštavanje sa tog događa dvema televizijskim ekipama. Sa druge strane, molim vas da imate na umu da je finska investiicija u vetropark Čibuk 1 manjinska. Prema tome, finska strana nije učestvovala u odnosima sa medijima za otvaranje“, navodi se u odgovoru finskog ambasadora u Beogradu Jugoslavu Ćosiću.

Ambasada dodaje da Finska daje snažnu podršku medijskim slobodama u Srbiji.

POVEZANE VESTI

Slično obrazloženje stiglo je i iz Ambasade Nemačke u kojem se navodi da je kompanija KfW DEG manjinski investitor u projektu i da kao takva ni ona ni vlada Nemačke ne učestvuju u svakodnevnim odlukama, uključujući pitanje medija, u upravljanju kompanije koja upravlja vetroparkom Čitluk 1.

„Stav Savezne vlade po pitanju važnosti slobode štampe je nepromenjen. Objasnili smo svoju poziciju u pogledu situacije u Srbiji više puta, a nedavno je i ambasdor Šib to ponovio u intervjuima na N1 i TV Prva“, piše u odgovoru nemačke ambasade.

Podsetimo, ekipama televizija N1 i Al Džazire bilo je zabranjeno da prisustvuju svečanom otvaranju najvećeg vetroparka u Srbiji, Čibuk 1 u Mramorku kod Kovina, iako su došle na poziv koji je stigao iz Predsedništva Srbije. Obrazloženje zabrane, koje je izneo i predsednik Aleksandar Vučić, bilo je da je to odluka investitora – kompanije Masdar iz Abu Dabija i ambasadora Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prema informacijama N1, kompanija DEG, koja je 100 odsto u vlasništvu vlade Nemačke, suvlasnik je vetroparka Čibuk sa udelom od 10 odsto, dok je finska privatna kompanija Taaleri, koju delimično i posredno podržava vlada Finske, suvlasnik vetroparka sa udelom od 30 odsto.