Mojsilović: Vojna neutralnost nije prepreka za saradnju sa svima

Vesti 16. okt 201918:47 > 18:51
Podeli:
Izvor: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović izjavio je da Srbija, iako vojno neutralna, nastavlja iz dana u dan saradnju sa svima i aktivno učestvuje u misijama UN, Evropske unije i programu Partnerstvo za mir.

„Politika vojne neutralnosti nije prepreka za razvoj sveobuhvatne saradnje sa drugima“, rekao je Mojsilović na panelu „Slučaj vojne neutralnosti u 21. veku“, koji je održan u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma. On je istakao da međunarodna vojna saradnja predstavlja značajan instrument reforme vojske i spoljne politike Srbije.

Mojsilović je podsetio da je Srbija jedina država na Balkanu koja se zvanično opredelila za vojnu neutralnost, što je, s jedne strane, posledica istorijskih okolnosti, a s druge, procena da je neutralnost najbolja za odbranu nacionalnih interesa. Prema njegovim rečima, zbog globalnih bezbednosnih problema i zemlje koje su vojno neutralne moraju da sarađuju sa ostalima, kako bi se pružio adekvatan odgovor na savremene pretnje i izazove.

Načelnik Generalštaba austrijske vojske general Robert Briger takođe je ukazao na neophodnost saradnje vojno neutralnih zemalja, poput Austrije i Srbije sa ostalima, a posebno je to važno na Zapadnom Balkanu.

Briger je naglasio da su zaštita i bezbednost na Zapadnom Balkanu nemogući bez saradnje tih država i poručio da se Austrija za to zalaže.

„Imamo više bezbednosnih izazova, a možemo im se suprostaviti samo regionalnom saradnjom“, ocenio je Briger. On je podsetio da je vojna neutralnost Austrije nastala nakon desetogodišnje okupacije posle završetka Drugog svetskog rata, i da je model odbrane koji je ta država razvila uspešan, a vojne snage su dovoljne za efikasnu zaštitu.

Vojna neutralnost Austrije zasniva se na tri osnovne stvari – ne započinjati rat, ne dozvoliti strane vojne baze na svojoj teritoriji i ne biti deo vojnih blokova, objasnio je Briger.