Počeo Beogradski bezbednosni forum

Vesti 16. okt 201910:26 > 10:30
Tanjug/Tanja Valič

Direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić izjavila je na otvaranju Beogradskog bezbednosnog foruma da su teme ovogodišnjeg skupa Evropa i Zapadni Balkan i uticaj krize liberalnog poretka na regionalnu sigurnost.

„Ranije smo govorili o regionalnoj bezbednosnoj dinamici, migrantskoj krizi, 100 godina od rata. Danas imamo krizu vrednosti i normi, krizu liberalnog poretka i implikacije na regionalnu sigurnost“, rekla je Stojanović-Gajić u pozdravnom govoru akademskog dela BSF. 

Ona je rekla da je akademski deo BSF kao prilika za dijalog političara s akademcima i novinarima postao trejdmark konferencije. 

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio rekao je da je OEBS specifična organizacija koja nema članice, već učesnice i radi na bazi partnerstva svih sa ciljem da se sprovedu reforme, ali i da u polarizovanoj situaciji „nekada samo OEBS može da pomogne“. 

„To je najmekša od mekih moći, ali ona koja ide dublje u suštinu vladavine prava od svih drugih“, dodao je. 

On je rekao da svaka zemlja ima svoj model povezivanja sa susedima, svoje potrebe, njeni građani imaju potrebe, kao i da zakoni treba da se bave tim potrebama jer, kako je naveo „ne može se samo prepisivati tuđe“. 

Deveti Beogradski bezbednosni forum pod nazivom „U potrazi za pravdom u svetu podela“ održava se u beogradskom hotelu Hajat i traje do 18. oktobra. 

Učesnici panela, prema najavama organizatora, pokušaće da odgovore na brojna važna pitanja, a jedno od njih je da li međunarodna zajednica može da doprinese smanjenju razlika i da pronadje jedinstven pristup očuvanju svojih osnovnih vrednosti, u vreme sve veće globalne konkurencije i konfrontacije između Zapada i Istoka, Severa i Juga, ali i unutar društava. 

Na skupu će se tragati i za načinima rešavanja dugotrajnih zamrznutih konflikata, razmatrati uloga regionalnih aktera u procesu prevazilaženja razlika u njihovim društvima, kao i bezbednost pojedinca posle pojave novih pretnji. 

Biće reči i o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, stavovima građana o potencijalnom sporazumu dve strane, održivosti koncepta vojne neutralnosti, situaciji u Evropskoj uniji 15 godina posle velikog proširenja, ekološkoj bezbednosti u svetlu aktuelnih klimatskih promena, i ulozi žena u izgradnji mira na Balkanu. 

Na panelima će pored drugih učestvovati bivša šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton, generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, šef misije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper. 

Među učesnicima su i direktorka nemačkog ministarstva spoljnih poslova za Jugoistočnu Evropu i Tursku Suzane Šic, direktor francuskog ministarstva spoljnih poslova za kontinentalnu Evropu Frederik Mondoloni, zamenik ministra spoljnih poslova Češke Martin Povejšil, načelnik Generalštaba Vojske Austrije Robert Briger, ruski novinar Aleksej Kovalev i kosovska novinarka Una Hajdari. 

Učestvovaće i ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan, načelnik generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, potpredsednici Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić i Vladimir Međak, i drugi redstavnici bezbednosnih institucija, civilnog društva i akademske zajednice. 

Beogradski bezbednosni forum je rezultat inicijative Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradskog centra zabezbednosnu politiku. Održava se od 2011. i svake godine okuplja više od 100 govornika i 700 učesnika.