Aktivistkinje “1 od 5 miliona”: Uzbunjivač iz Krušika ohrabriće druge da govore

Vesti 15. okt 201921:47 > 22:05
N1

Studentkinje i aktivistkinje pokreta "1 od 5 miliona" - Mila Jovanović, Tea Vukadin i Valentina Reković – ocenile su u Pressingu N1 da će slučaj Aleksandra Obradovića, uzbunjivača iz Krušika koji je dobio veliku podršku javnosti, ohrabriti i druge ljude da urade istu stvar.

Sumirajući rezultate više od 45 nedelja protesta “1 od 5 miliona”, gošće Pressinga istakle su da se zemlja probudila iz sedmogodišnje hibernacije, i da je korak po korak, kod građana počeo da se razbija strah.

Proteklih dana aktivisti pokreta “1 od 5 miliona” protestovali su ispred Centralnog zatvora u Beogradu, gde se u pritvoru nalazio uzbunjivač iz kompanije “Krušik” Aleksandar Obradović koji je koji je dostavio dokumentaciju u vezi sa sumnjivim poslovima u koje je uključen otac ministra policije Nebojše Stefanovića.

“Primer Aleksandra Obradovića i pritisak građana koji je izvršen na Apelacioni sud je vrlo važan. Slučaj Aleksandra Obradovića kao uzbunjivača ohrabriće druge da urade istu stvar”, rekla je studentkinja Valentina Reković.

Organizatorke protesta “1 od 5 miliona” najavile su i da će protestna šetnja iduće subote ići do zgrade suda u Katanićevoj ulici, zbog toga što je Obradović tri nedelje bio u pritvoru, a da javnost o tome nije obaveštena.

Tea Vukadin je istakla da je zastrašivanje postalo alat vlasti protiv svih koji ukazuju na probleme u državi, podsetivši da su pojedini aktivisti pokreta “1 od 5 miliona” ranije po kratkom postupku završavali u zatvoru.

Krivične prijave će nas samo ohrabriti da budemo borbenije

N1

Kao poslednji slučaj zastrašivanja, studentkinje vide krivične prijave direktora RTS-a zbog farbanja zgrade javnog servisa u roze boju. Danas je tim povodom u policiji saslušana Mila Jovanović.

“Mi apsolutno nismo naneli nikakvu štetu RTS-u u finansijskom smislu. Osim, eto, cene te vode kojom je sprana farba. Ovo je bio performans, za cilj je imao da završi rekonstrukciju RTS-a koji je obojen u pink i stranačko je glasilo SNS-a”, kazala je Mila.

Poručila je i da ih krivične prijave neće zastrašiti, već samo stvoriti suprotan efekat i ohrabriti ih da budu borbeniji.

Upitane šta misle kako se radnici RTS-a osećaju kada svake subote veliki broj ljudi protestuje ispred zgrade u kojoj rade, organizatorke protesta su odgovorile pozivom radnicima javnog servisa da im se pridruže.

Osvrćući se na upad demonstranata u zgradu RTS-a, 16. marta, Valentina je kazala da su tom prilikom sasvim normalno razgovarali sa radnicima RTS-a i da je jedini uznemiren bio direktor javnog servisa Dragan Bujošević koji, kako je istakla, nije čak ni svojim snimateljima dozvolio da prenose šta se dešava u njihovoj sopstvenoj zgradi, nego je reemitovao program TV Pink.

Vlast se posle sedam godina suočila sa situacijom “da nešto nije pod njihovom šapom”

Mila je podsetila da su se na RTS-u prvi put pojavile u prilogu o blokadi zgrade Rektorata, ali da su studenti i tada dobili manje prostora o predsednika i premijerke koji, prema njenim rečima, nemaju apsolutno bilo šta da govore o univerzitetskim pitanjima.

Blokada se završila dokovorom studenata i rektorke Ivanke Popović, kada je i obećano da će Etička komisija Univerziteta u Beogradu do 4. novembra dati konačan sud o doktoratu ministra finansija Siniše Malog.

Ipak, u pokretu “1 od 5 miliona” ne traže samo da se komisija izjasni, već da oceni da je reč o plagijatu.

“Od početka ulazimo u blokadu sa narativom da to jeste plagijat. Profesor Raša Karapandža izašao je sa izveštajem, i tvrdi da ima dokaze da je 40 odsto rada plagirano”, podsetila je Mila.

N1

Valentina je dodala i da je komisija FON-a utvrdila da je Mali prepisao “samo” sedam odsto svoje dokorske disertacije, i istakla da se univerzitetski pravilnik ne bavi procentima, već u Članu 22 ekslicitno navodi da je rad plagijat ako je prepisan u delovima ili u celosti.

Na pitanje da li su očekivale pritiske na rektorku, Tea je rekla da nisu bile iznenađene izjavama političara, jer je za SNS to “normalna stvar”, i posle sedam godina na vlasti su se suočili sa situacijom “da nešto nije pod njihovom šapom”.

Mila je dodala da je potpuno neprimereno da predsednik studente poredi sa Đurom iz “Balkanskog špijuna” koji je tukao podstanara Jakovljevića, kada su među aktivistima SNS-a koji su upali u zgradu Rektorata, kako je rekla, bili MMA borci i članovi kik-boks kluba iz Pančeva.

Rekla je i da je udruženje “1 od 5 miliona” dobilo informaciju da je i šef poslanika naprednjaka Aleksandar Martinović plagirao doktorat, ali da Pravni fakultet u Novom Sadu odbija da da zapisnik o odbrani njegove doktorske disertacije.

Nismo ‘đilasovci’, ni Boškovi, mi smo jedan od pet miliona

N1

Govoreći o nastavku protesta “1 od 5 miliona”, Tea je rekla da je došlo do neke nove snage i energije, što je ne iznenađuje s obzirom na to da u septembru i oktobru neke stvari dolaze na naplatu – prošli su odmori, počinje škola, i građani se vraćaju u realnost.

Rekla je i da pozdravlja odluku glumca Baneta Trifunovića da više ne učestvuje na protestima od kada su se priključili političari, jer nije izneverio reč datu građanima da će sići s kamiona, čim se političari popnu na njega.

Ipak, da bi protesti uspeli, potrebne su tri stavke – javne ličnosti kojima građani veruju, opozicione stranke koje imaju infrastrukturu da iznesu proteste i studenti-organizatori koji unose kreativnost i protestima daju energiju, objasnila je Mila.

“Mesecima se stvara percepcija kako nama neko upravlja, da smo ‘đilasovci’, Boškovi… Mi smo samo naši, mi smo jedan od pet miliona”, poručila je Mila.

Gošće Pressinga objasnile su i da pozivaju na bojkot izbora, jer smatraju da građani ne treba da pristaju na nasilje koje sprovodi vladajuća stranka.

Uverene su, kako si rekle, da će bojkot oduzeti legitimitet aktuelnoj vlasti, i da će energija protesta posle toga biti još jača.