Dekan Fakulteta za sport: Privatne fakultete niko ne kontroliše, rade šta hoće

Vesti 15. okt. 201909:54 > 10:03
Podeli:
Izvor: N1

Razmišljamo o tome da tužimo privatni fakultet na koji prelaze studenti koji, kad "zaglave" na našem, tamo velikom brzinom steknu diplomu, izjavio je dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Zoran Mirković.

„Imamo primer da se student prebacio i ispite sa dve godine položio za tri meseca. Ta velika brzina je protivzakonita i mi razmišljamo o tužbi“, rekao je Mirković za „Večernje novosti“.

Dekan Fakulteta za sport i fizičku kulturu Saša Jakovljević rekao je da privatne fakultete niko ne kontroliše, rade šta hoće i državnim fakultetima „otimaju studente“.

„Državni fakulteti striktno moraju da poštuju zakon, a privatni to očigledno ne rade. Upisuju studente tokom cele godine pa to antidatiraju za oktobar. Nemam ništa protiv privatnih fakulteta, ali i oni moraju da rade po zakonu i po akademskim pravilima, kao i mi“, naglasio je Jakovljević.

On je kao primer naveo da je jedan student, kome je do kraja studija ostalo 12 ispita i diplomski, i koji se prebacio na privatni fakultet, tamo sve završio za dva meseca. Kao problem on ističe i to što akademci sa privatnih fakulteta dolaze sa visokim prosekom i upisuju master studije na državnim fakultetima.

„Oni su u prednosti u odnosu na naše akademce jer imaju visok prosek, pa se upisuju na budžet, a naši studenti moraju da finansiraju master studije“, istakao je Jakovljević.

Na problem „pranja diploma“, koje studenti privatnih fakulteta praktikuju završavajući master na državnim fakultetima, ukazuje i dekan Ekonomskog fakulteta Branislav Boričić.

„Mi smo uveli prijemni na master studije i da bi se neko upisao mora da ima znanje. Zato je broj upisanih na masters studije sa privatnih fakulteta mali“, istakao je Boričić.