Pašalić: Tražićemo odgovor da li je poštovana procedura pri hapšenju Obradovića

Vesti 14. okt 201917:20 > 17:26
N1

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je, gostujući na N1, da će institucija na čijem je čelu tražiti odgovor da li je ispoštovana policijska procedura koju zakon nalaže od momenta hapšenja radnika Krušika Aleksandra Obradovića, navodeći da je to ono što je u njihovoj ingerenciji.

Obradović je već više od 20 dana u pritvoru zbog, kako je navedeno, odavanja poslovne tajne odnosno jer se sumnja da je bio novinarski izvor za poslove u vezi sa izvozom oružja koji se dovode u vezu sa ocem ministra Nebojše Stefanovića.

POVEZANE VESTI

Što se tiče samog postupka pred sudom koji tretira taj njegov čin, nisam upoznat kako, s kojim krivičnim delom, s kojim dokazima i kao što znate – zaštitnik nema ingerencije, ne može da kontroliše ni rad sudova i tužilaštva, rekao je Pašalić u Danu uživo.

Navodi da ono što zaštitnik građena može, a samo to, kako navodi, može da komentariše jeste onaj deo od momenta hapšenja – policijska procedura, da li obavljen u skladu sa zakonima koji tretiraju tu tematiku. „Mi ćemo svakako ono što je u našoj nadležnosti, a može po prijavi tog lica ili po sopstvenoj inicijativi, da proverimo onaj deo što se tiče naših ingerencija. Što se tiče rada tužilaštva i suda tu nemamo pravo da se mešamo“.

Rekao je da će to i uraditi i da će od policije tražiti odgovor da li je ispoštovana ona procedura koju zakon nalaže u pogledu svih radnji koje policija obavlja prilikom takvih hapšenja.

Na konstataciju da se dugo nije ni znalo da je Obradović uhapšen, Pašalić kaže da je to stvar koja je na relaciji između policije i tužilaštva posle suda. „Ako je takva situacija bila, zaista me čudi da je izostalo neko obraćanje instituciji Zaštitnika građana. Tako da, pošto takvog obraćanja nema, mi ćemo raditi po sopstvenoj inicijativi…“

Navodi da se instituciji mogao obratiti Obradović, njegov advokat, porodica…  Pašalić je uveren da će dobiti odgovor i dodaje da uvek dobijaju odgovor od policije.

Zaštitnik građana je u Danu uživo govorio o predlogu zakona o dečjem ombusmanu, maloletničkim brakovima, Platformi za evidentiranje napada i pritisaka na novinare. O tome čitajte u odvojenoj vesti, OVDE.