Poverenik zatražio pokretanje prekršajnog postupka protiv Crvenog krsta Medveđa

Vesti 14. okt. 201913:30 > 13:34
Podeli:
Izvor: N1

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je da Crveni krst Medveđa nije obrađivao podatke o ličnosti na način na koji obezbeđuje odgovarajuću zaštitu od neovlašćene ili nezakonite obrade usled čega je 5. septembra neovlašćeno lice pristupilo tim podacima sadržanim u predmetnim evidencijama, načinilo snimak podataka i objavilo ih na društvenoj mreži Instagram.

Poverenik je podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Crvenog krsta Srbije – Crveni krst Medveđa i odgovornog lica u istom pravnom licu.

POVEZANE VESTI

„Na osnovu sprovedenog postupka nadzora zaključeno je da Crveni krst Srbije – Crveni krst Medveđa podatke o ličnosti sadržane u evidencijama korisnika usluga koje vodi, nije obradio na način koji obezdbeđuje odgovarajuću zaštitu, uključujući zaštitu od neovlašćene ili nezakonite obrade, kao i od slučajnog gubitka, uništenja ili oštećenja primenom odgovarajućih tehničkih, organizacionih i kadrovskih mera, a što je bio dužan da učini“, piše u saopštenju Poverenika.

Na društvenim mrežama u septembru se pojavio snimak na kojem je lider Srpske desnice Miša Vacić obelodanio spiskove korisnika narodne kuhinje u Medveđi, kao i snimke štampanja listića za izbore u toj opštini.

Vaciću je, navodno, spisak korisnika narodne kuhinje ustupljen u Crvenom krstu u Medveđi.