Sudbina Starog savskog mosta "zamrsila se" u izjavama Vesića i Stojčića

Vesti 12. okt 201919:45 > 20:00
N1

Kakva je sudbina Starog savskog mosta, čije izmeštanje gradske vlasti najavljuju već duže vreme - pitanje je koje je i dalje otvoreno, a ponovo se našlo u fokusu javnosti nakon što je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio da su se građani u anketi izjasnili da most ide u park Ušće. Nedomice je zatim dodatno produbila izjava gradskog urbaniste da anketa tek treba da bude sprovedena. Opozicija poručuje da je Vesić, kako kažu, izmislio rezultate glasanja, a struka upozorava da vlast u Beogradu donosi odluke "stihijski".

Čeka Stari savski most odluku koja je, bar ako je verovati na reč gradskim čelnicima, na Beograđanima: gde izmestiti jedan od simbola prestonice Srbije?

N1

Glas Beograđana trebalo bi da se čuje u internet anketi koju će Grad sprovesti. No, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić već je izjavio da su građani odlučili da most ide u park Ušće.

“Mi smo prvo hteli taj most da postavimo između Novog Beograda i Ade Ciganlije jer postoji potreba za jednim biciklističko-pešačkim mostom između, koji bi spajao Novi Beograd i Adu Ciganliju. Onda smo stavili na glasanje na našem sajtu i građani su izglasali jedno bolje rešenje, a to je da ovaj most ide u park Ušće gde će onda biti postavljen, znači ostavljen kao simbol Beograda“, rekao je Vesić u ponedeljak za TV Prva.

POVEZANE VESTI

Da Goran Vesić nije predvideo budućnost niti unapred prorekao sudbinu mosta – situaciju ublažava gradski urbanista, koji kaže da je zamenik gradonačelnika govorio zapravo o anketi od pre nekoliko godina, ali čiji su rezultati za javnost bili tajni.

Marko Stojčić pojašnjava da će anketa biti postavljena na sajtu Grada i da će Beograđani moći da glasaju narednih 45 dana za jednu od dve opcije – Ušće ili spajanje Novog Beograda i Ade.

„Ako građani izaberu da most bude u parku Ušće, on će biti skulptura postavljena između Muzeja savremene umetnosti i Brankovog mosta. Biće podignut na visinu od 4,5 metra, dužina lučne konstrukcije je oko 110 metara i ispod njega biće ugostiteljski objekti i nekoliko galerija. Ukoliko bude na Ušću, gradićemo pešačko-biciklistički most u Bloku 70, u produžetku Omladinskih brigada, a ispod dela te ulice bila bi podzemna garaža. Ali, poslednju reč daće žitelji Beograda“, kazao je Stojčić.

N1

 Opozicija je nepoverljiva i oštro kritikuje ponašanje predstavnika gradske vlasti. Potpredsednik Stranke Slobode i pravde i prvi čovek Opštine Stari Grad, Marko Bastać uveren je da je glasanje unapred namešteno.

„Anketa će svakako biti nameštena, jer su oni tako već odlučili, a to nam je rekao i Vesić Goran uživo na televiziji sa nacionalnom frekvencijom. Najveći problem je u tome što ne smeta njima most, nego ljudima koji su kupili stanove u Beogradu na vodi smeta buka, i to je jedini razlog zašto se izmešta. Mnogo gore od toga je šta se dešava sa 13 posto saobraćaja beogradskog koji prelazi preko Savskog mosta“, kaže Bastać.

Dok u političkoj areni traju prepucavanja, gde je struka i da li su stručnjaci uopšte pitani za mišljenje? Arhitekta Đorđe Bobić za N1 kaže da je uključivanje građana dobro ideja, ali da Beograđani nemaju dovoljno informacija o tome kako će izmeštanje izgledati, ali ni o tome koliko će koštati.

„Ne možete se izjašnjavati o nekakvoj tabula razi, o nečemu što ne znate kako izgleda. Biće most u parku – dobro? Kako će on da izgleda? Kako će se postaviti, gde će biti, koji će prostor zauzeti, koje će zelenilo zbog toga biti uklonjeno i tako dalje i tako dalje… Tako da mi se čini da je to jedna loša priča u nizu loših priča, počevši od Beograda na vodi, gondole…“, navodi Bobić.

Dok se čeka rešenje zagonetke šta će biti sa starim tramvajskim mostom, na glasanju koje sledi – opcija da Savski most ostane tu gde jeste, građanima neće biti ni ponuđena.