Investitorka sama počela uklanjanje nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu

Vesti 11. okt 201920:50 > 20:54
N1

Investitorka nelegalnog objekata na Pančićevom vrhu na Kopaoniku Snežana Mitković, više od dve godine od kada je građevinska inspekcija prvi put naložila rušenje, samostalno je započela uklanjanje objekta, objavio je Insajder.net. Iz JP "Nacionalni park Kopaonik" je rečeno da je to potvrđeno dežurnim čuvarima koji su na terenu zetekli radnike koji uklanjaju crep sa krova objekta.

Dežurni čuvari Nacionalnog parka Kopaonik tokom obilaska terena zatekli su radnike koji na objektu uklanjaju crep sa krova. Kako je Insajderu rečeno u NP Kopaonik, menadžer restorana otvorenog u nelegalnom objektu, rekao je čuvarima da uklanjaju objekat.

„Čuvarima je rečeno da oni demontiraju objekat u sopstvenoj režiji. Počeli su od krova, uklanjaju crep, iznose nameštaj, a zatim i sve ostalo“, navode u NP Kopaonik. Čuvarima je rečeno i da će sutra na terenu biti angažovan i veći broj radnika.

POVEZANE VESTI

Investitorka je, međutim i u ovom slučaju prekršila zakon jer je bilo kakve radove morala da prijavi. Kako je Insajderu potvrđeno, radovi nisu prijavljeni ni građevinskoj inspekciji, niti NP Kopaonik.

Odluka investitorke da sama ukloni objekat usledila je dva meseca pošto je ministar policije Nebojša Stefanović rekao da će objekat biti srušen najkasnije do kraja godine.

Prema Zakonu o planiranju i izgradnji, obaveza investitora je da sam sruši nelegalni objekat. Ukoliko to ne uradi, rušenje organizuje, u ovom slučaju, Republička građevinska inspekcija tako što angažuje za to građevinsku firmu posle čega se troškovi rušenja naplaćuju investitoru. Za investitora je daleko jeftinije da sam ukloni objekat, jer se ponude firmi za rušenje objekata ove veličine kreću i do 250.000 evra.

Rušenje otkazano zbog odbijanja policije da pruži asistenciju

Zbog odbijanja policije da pruži asistenciju inspektorima, rušenje zakazano za 7. avgust prošle godine odloženo je dan ranije. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, pozivajući se na zakon, odbio je da obezbedi asistenciju policije bez dokaza da je pre toga pokušano rušenje.

S druge strane, uz obrazloženje da ne želi da ugrozi bezbednost svojih zaposlenih, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović odbila je da bez asistencije policije sprovede rušenje nelegalnog objekta. Tako se slučaj našao u pat poziciji i takvo stanje traje već godinu dana.

Stvar nije rešena ni nakon usvojenih izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji u decembru 2018. godine. Ministarka Zorana Mihajlović je početkom 2019. za Insajder rekla da je sada na neki način stavljena zakonska obaveza da MUP pomogne I asistira u rušenju.