Medicinska sestra optužila načelnika Hitne pomoći za seksualno uznemiravanje

Vesti 11. okt 201918:03 > 19:39
Podeli:
Izvor: N1

Još jedna žrtva seksualnog uznemiravanja u institucijama u Srbiji. Ovog puta za N1 govori medicinska sestra zaposlena u hitnoj pomoći iz Vranja. Ona je za to optužila načelnika odeljenja hitne pomoći, a jutros je sprovedena vanredna unutrašnja kontrola, posle čega je direktorka Zdravstvenog centra Ljiljana Antić za N1 rekla da će načelnik, po okončanju postupka, najverovatnije biti smenjen.

Najpre je, kaže medicinska sestra Danijela Cvetković, krenulo kao nepristojno dobacivanje sa seksualnom konotacijom, da bi se završilo nepristojnim noćnim pozivima na druženje.

„Godine 2014. sam imala veliki problem sa njim. Tada mi je rečeno da neće da se smiri dok me ne najuri iz hitne. Zato čto nisam pristajala na saradnju. Privatnu saradnju, to nema veze sa poslom. Čovek je slao poruke, u 10 i 11 sati uveče, seksualne insinuacije…Kada vam neko u 11 sati uveče pošalje poruku: Da dođem li, sama li si, je l’ ti dete spava da dođem…“, ispričala je ova samohrana majka iz Vranja.

Ona i tvrdi:

„Ja nisam jedina kojoj je slao takve poruke, ja nisam jedina kojoj je nuđeno druženje“.

Tada se sve završilo bez puno buke, jer su intervenisali i tadašnji direktor centra, ali i gradonačelnik. Pakao, prema njenim rečima, kreće kada u junu Stanisavljević ponovo postaje načelnik njene službe.

„Kada sam čula tu informaciju, odmah sam pozvala glavnu sestru u zdravstvenom centru pošto se ona kod nas pita o svemu, rekla joj da će biti veliki problem, ne samo meni. Rekla sam joj kroz šta sam prošla, i druge koleginice. Završilo se obećanjem da će biti sve u redu“, rekla je Danijela.

Cvetkovićeva kaže da je pokušala i rukovodstvu da ukaže kakav je Stanisavljević čovek još pre nego što je postavljen na funkciju, ali je samo bivalo gore. Rad po čitavu noć, pa pozivanje da se ujutru vrati na posao, kazne i upozorenja. Poslednje što se desilo, desilo se ove nedelje.

„Premeštena sam u školski dispanzer. Ja sam zanemela“, rekla je.

Potom je spas potražila u javnosti. Direktorka vranjskog Zdravstvenog centra kaže da je danas u Beogradu i da su jutros sa komisijom obavili razgovore. Očekuje da načelnik hitne službe bude smenjen po okončanju postupka.

Dodatnu senku na profesionalno vođenje službe Stanisavljevića, baca podatak iz policije u Vranju: 8. oktobra su po prijavi jednog lekara intervenisali u hitnoj službi. Nezvanično, načelnik je vređao i pretio dežurnom lekaru koji ga je prijavio policiji.

„Hoću sa pozovem sve moje koleginice koje trpe mobing i seksualno zlostavljanje da ne ćute, svaka zdravstena ustanova ima tim za borbu protiv toga. Ja to nisam znala“, izjavila je Danijela Cvetković.