Izveštavanje iz sela u Srbiji po pravilima Emirata, bez odgovora o zabrani za N1

Vesti 11. okt 201917:47 > 17:55
Izvor: N1

Ekipama televizija N1 i Al Džazira zabranjen je ulazak na ceremoniju svečanog otvaranja vetroparka "Čibuk 1" u Mramorku kod Kovina. Kada se naša ekipa pojavila rečeno je da ne možemo da uđemo na događaj. I dalje nije poznato zbog čega je N1 televiziji zabranjeno da snima otvaranje vetroparka na teritoriji Srbije. Kolegama sa Al Džazire Balkan je prethodno već bio zabranjen ulaz.

Danas se iz Mramorka, sela u Srbiji, izveštavalo po pravilima Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Novinari: Može li da dođe neko iz protokola da vidimo o čemi se radi?

Obezbeđenje: Molim vas nemojte da nas snimate

Novinari: Trebalo bi da uđemo, akreditovani smo, zašto ne možemo da uđemo?

Obezbeđenje: Otkud ja znam, nemojte da nas snimate!

Novinari: Ne možemo da uđemo, ovo nam se nikada nije desilo…Sve vreme nam govore da će izaći neko da vidi šta je problem, ali niko ne izlazi.

Organizacija: Od naših tu nema nikog

Novinari: Kako mislite od naših?

Organizacija: Iz Srbije

Novinari: Stranci organizuju događaj, je l’ imaju organizatora stranci?

Organizacija: Da, tu je

Novinari: Je l’ može neko da mu kaže da izađe, imamo problem

Organizacija: Dobio sam ja tu informaciju, zvao sam je, rekla je da će izaći, jer radi posao

Novinari: Pa događaj je počeo

Organizacija: Ona mora da ga vodi, ona je organizator i u isto vreme voditelj i reditelj, i bila je juče ceo dan i noć dok smo imali probe, došla je rano jutros rmbala tamo.

POVEZANE VESTI

Organizator događaja nije izašao, pa je objašnjenje zbog čega ne možemo slobodno da izveštavamo sa događaja u kojem učestvuju ministri Vlade Srbije i predsednik Srbije pokušao da da upravo predsednik. Dok je za Al Džaziru pretpostavio da je problem zbog relacija Katar – Emirati, za N1 nije imao konkretno objašnjenje.

„Verujte mi da ne znam. Ja vas puštam svuda i najviše volim da odgovaram na vaša pitanja. Najsrećniji sam jer mi dajete ogromnu energiju i priliku da odgovorim na sve ono na šta inače nemam priliku da odgovorim u vašem i nekim drugim programima. Tako da je to za mene idealno, kao što vidite, imao sam dovoljno energije da vam se posebno obratim, samo vama dvoma, i da odgovorim na svako vaše pitanje“, kazao je predsdnik Aleksandar Vučić.

N1: Poziv je stigao iz Predsedništva Srbije, zbog čega se niste izborili da svi mediji ovde slobodno izveštavaju?

„Borio sam se. Pet puta sam pitao i pet puta molio“, dodao je.

N1: Koga ste pitali?

„Pa sad pitajte ljude iz moje službe, sve koje treba da pitaju, oni su pitali. Ljudi su rekli – to je naša privatna odluka, naš privatni posed i to je to. I zato sam izašao odmah ispred njihovog privatnog poseda da vam se obratim i da vam to kažem“, izjavio je Vučić.

Iz predsednikove službe smo saznali da je zabranu, osim vlasnika, odobrio i ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Na ovom događaju ni ministri nisu bili raspoloženi da razgovaraju sa novinarima N1 i Al Džazire.

„Je l’ znaš Sveto zašto je ono crveno gore, ptice vide to crveno i onda…“, kazala je Zorana Mihajloivć u prolazu.

N1: Ministarka, je l’ možemo da vas pitamo nešto“

„Pa nemojte, ja sam gost samo“, rekla je.

Vetropark „Čibuk 1“, najveći je na Zapadnom Balkanu, trebalo bi da obezbedi struju za 113.000 domaćinstava u Srbiji, što odgovara gradu veličine Niša.

Iza projekta stoje kompanija Vetroelektrane Balkana i kompanija Masdar iz Abu Dabija, a investiciju vrednu oko 300 miliona evra podržale su Međunarodna finansijska korporacija, članica grupacije Svetske banke, i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Kompanija „Vetroelektrane Balkana“ je u stoprocentnom vlasništvu firme „Tesla Wind“ koja je zajedničko preduzeće kompanije „Masdar“ iz Emirata, finske kompanije „Taaleri Energia“ i nemačke investicione-razvojne kompanije DEG.

Pre „Masdara“, većinski vlasnik Vetroparka bila je firma „Kontinental vind“ u kojoj je jedan od direktora bila aktuelna premijerka Ana Brnabić.