UNS i NUNS: Vlasnik vetroparka kod Kovina da se izvini N1 i Al Džaziri

Vesti 11. okt 201916:55 > 21:00
Izvor: N1

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazili su protest zbog zabrane izveštavanja televizijama Al Džazira i N1 sa otvaranja vetroparka "Čibuk 1" u Mramorku kod Kovina koju je naložio organizator tog događaja i vlasnik objekta kompanija Masdar iz Abu Dabija.

UNS je zatražio izvinjenje tim televizijama.

Kako se navodi u saopštenju UNS-a, novinar Al Džazire Đorđe Kostić je UNS-u ranije kazao da ekipama njihove i televizije N1 nije bilo dozvoljeno da izveštavaju sa svečanosti, na kojem je bio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zato što ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Beogradu to nije dozvolio.

Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević rekla je UNS-u da je domaćin odlučio ko može da prisustvuje događaju jer kabinet predsednika ne daje akreditacije za događaje koje ne organizuje.

POVEZANE VESTI

„Mi šaljemo najavu, pozovemo sve novinare i onda taj spisak prosledimo domaćinu. To se i danas desilo“, rekla je UNS-u Vasiljević.

UNS je istakao da je Zakonom o javnom informisanju i medijima zabranjena neposredna i posredna diskriminacija novinara po bilo kom osnovu i da je organizator događaja dužan da zakon poštuje.

Bodrožić: Funkcioneri Srbije morali su da imaju čvrst stav

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić osudio je zabranu izveštavanja ekipama televizija N1 i Al Džazira.

Bodrožić je naveo da na teritoriji Srbije važe zakoni koji podstiču slobodu izražavanja i pluralizam medija i jasno zabranjuju diskriminaciju novinara, te da je nedozvoljeno da se na javnom skupu kojem prisustvuju funkcioneri državne vlasti, makar se radilo i o privatnom posedu, zabranjuje pristup novinarima.

„Bez obzira na želje i prohteve diplomatskih predstavnika stranih zemalja, predsednik Republike i drugi državni funkcioneri morali su da upute izričit zahtev čelnicima kompanije ‘Masdar’ da se dopusti prisustvo svim izveštačima, i u slučaju da domaćini ostanu pri svom diskriminatorskom stavu, morali su da napuste skup“, naveo je Bodrožić u pisanoj izjavi.

Dodao je da „ne samo da su sve redakcije dobile poziv o događaju iz Kabineta predsednika“ što samo po sebi obavezuje da se uzmu u zaštitu svi akreditovani novinari, već se iz izjave predsednika Aleksandra Vučića saznalo da su upozoreni pre svečane ceremonije da će pojedinim novinarskim ekipama biti zabranjen ulaz.

„Zaista je nedopustivo što su nakon svega toga naši državni funkcioneri prisustvovali otvaranju vetroparka“, naveo je Bodrožić.