Dačić i Sijarto otvorili novi granični prelaz između Srbije i Mađarske

Vesti 11. okt 201915:37 > 18:19
Podeli:
Izvor: Tanjug/Darko Eker

Novi granični prelaz između Srbije i Mađarske, Rabe-Kubekhaza, otvorili su ministri spoljnih poslova Ivica Dačić i Peter Sijarto.

Oni su ocenili su da taj prelaz, istočno od najvećeg – Horgoša, ne samo što olakšava protok robe i ljudi, već i unapređenju prekograničnu saradnju i razvoj regiona kao celine.

Sijarto je rekao da je ovo deveti granični prelaz koji zajedno sa Srbijom otvaraju u poslednjih nekoliko godina. Najavio je da se priprema još jedan, između Baje i Sombora.

„Siguran sam da će granični prelaz koji danas otvaramo učvrstiti već postojeću i jaku vezu između naših naroda, ali i biti prepoznatljiv simbol već utemeljene saradnje i dobrosusedskih odnosa“, rekao je Dačić na svečanosti kojoj je prisustvovala i ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović.

Kako je prenelo Ministarstvo spoljnih poslova, Dačić je naglasio da su politički odnosi dve zemlje, istorijski gledano, najbolji do sada i da dostižu nivo strateškog partnerstva.

On je rekao da očekuje da će na narednoj, šestoj zajedničkoj sednici dve vlade, koja bi trebalo da bude naredne godine, biti potpisana Izjava o namerama o saradnji u sklopu strateškog partnerstva Srbije i Mađarske.

„Time bismo i ostalim zemljama u regionu pružili primer uspešnih dobrosusedskih odnosa, ali i model za produbljivanje veza prevazilaženjem otvorenih pitanja dijalogom i konstruktivnim pristupom problemima“, dodao je.

Dačić je ukazao da su mađarska nacionalna manjina u Srbiji i srpska manjina u Mađarskoj jedan od najvažnijih mostova koji spaja dve zemlje i izrazio uverenje da će se one konstanto zalagati za dalje unapređenje položaja manjina.

On je zahvalio na snažnoj podršci koju Mađarska pruža Srbiji na putu ka članstvu u EU i i dodao da se Mađarska među državama članicama EU „najglasnije i kontinuirano zalaže za što skoriju integraciju Srbije u porodicu evropskih zemalja“.

„Želim posebno da zahvalim ministru Peteru Sijartu na doslednosti kojom zagovara politiku proširenja. Uveren sam da će Mađarska i ubuduće nastaviti da doprinosi ostvarivanju ovog, za nas, veoma bitnog strateškog spoljnopolitičkog cilja. Uveren sam da će se naša saradnja ubrzano razvijati u vremenu koje dolazi na svim poljima, a posebno u oblastima ekonomije, poljoprivrede i infrastrukture, kao i da će zajedničko zalaganje dati izuzetne rezultate“, rekao je Dačić.

Građani će prelaz moći da koriste svakog dana u periodu od 7 do 19 časova.