Nastavno-naučno veće Filozofskog fakulteta osudilo napade na Sinanija i rektorku

Vesti 11. okt 201913:44 > 13:47
N1

Članice i članovi Nastavno-naučnog veća Filozofskog fakulteta u Beogradu pridružili su se Senatu Univerziteta u Beogradu u osudi napada na rektorku Ivanku Popović i profesore Danijela Sinanija i Ognjena Radonjića.

Nastavno-naučnog veća Filozofskog fakulteta je saopštenjem pružilo punu podršku rektorki Popović u njenom nastojanju da se na pravno utemeljen način razreše sporna pitanja, koja, kako se navodi, već suviše dugo opterećuju najstariju univerzitetsku ustanovu u Srbiji.

POVEZANE VESTI

“Podržavamo njenu odlučnost da zaštiti autonomiju Univerziteta i univerzalne standarde akademskog ponašanja. Briga za kvalitetno visoko obrazovanje podrazumeva ne samo unapređivanje materijalnih uslova rada i uspostavljanje i poštovanje adekvatnih zakonskih okvira, već i očuvanje i negovanje akademske čestitosti“, poručuje se u saopštenju.

Dodaje se i da nedavne uvredljive izjave predsednika Republike Aleksandra Vučića i predsednice Vlade Ane Brnabić o događajima u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu, a posebno besprizorni napadi Milomira Marića i Vojislava Šešelja na profesorku Ivanku Popović i profesora Danijela Sinanija, kao i raniji napadi na nastavnike Filozofskog fakulteta, na drastičan način ukazuju na nipodaštavajući odnos najviših državnih činovnika i njihovih medijskih i političkih eksponenata prema nezavisnim institucijama i profesionalnoj odgovornosti.

Uprava i Nastavno-naučno veće Filozofskog fakulteta zahtevaju od Regulatornog tela za elektronske medije i Republičkog javnog tužioca da tim povodom preduzmu mere iz svoje nadležnosti.