Dve trećine Romkinja u Srbiji stupa u “brak“ pre navršene 18. godine

Vesti 11. okt 201913:07 > 13:11
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Više od dve trećine Romkinja u Srbiji stupilo je u "brak" pre navršene osamnaeste godine, a čak 30 odsto u uzrastu između 13 i 15 godina, saopštio je danas taj autor istraživanja, Romski centar za žene i decu "Daje".

Taj centar je naveo da više od polovine romskih žena postaju majke pre navršene osamnaeste godine, dok jedna trećina prvo dete rodi između 14. i 16. godine.

„Posledice prisilnih i maloletničkih zajednica (parova) po devojčice i žene su brojne i uključuju napuštanje škole, niži nivo obrazovanja, zdravstvene rizike povezane sa ranom seksualnom aktivnošću i maloletničkim trudnoćama, siromaštvo“, navodi se u saopštenju povodom današnjeg Međunarodnog dana devojčica.

PROČITAJTE JOŠ:

Romski centar za žene i decu „Daje“ je naveo da je život u prsilnim i maloletničkim zajednicama povezan i sa znatno povećanim rizikom od izloženosti žene fizičkom, psihološkom, ekonomskom i seksualnom nasilju partnera ili drugih muških članova porodice, a da za „udate“ devojčice prva bračna noć jeste, kako je ocenio, silovanje i predstavlja početak života u nasilju.

„Iako su prisilne i maloletničke zajednice rasprostranjene u romskoj zajednici, ova štetna praksa ne sme se tumačiti kao deo tradicije Roma, već se mora razumeti isključivo kao grubo kršenje ljudskih prava devojčica i neophodno je osigurati sve mere za njeno okončanje“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da jedan od najvažnijih zaštitnih faktora jeste zadržavanje devojčica u obrazovnom sistemu.

„Za mnoge devojčice romske nacionalnosti ostvarivanje osnovnih prava kao što su dostupnost obrazovanja, zdravstvena zaštita, seksualno i reproduktivno zdravlje, zaštita od diskriminacije, nasilja i ugovorenih brakova, predstvalja svakodnevni izazov“, navodi se u saopštenju.

Međunarodni dan devojčica su 2012. godine ustanovile Ujedinjene nacije radi ukazivanja na prava devojčica i neravnopravnost kojoj su izložene samo zato što su devojčice.

Taj dan se obeležava širom sveta s ciljem da se skrene pažnja na ugrožavanje prava devojčica.