Mihajlović devojčicama: Obrazujte se, to će vam dati snagu i moć

Vesti 11. okt 201909:50 > 09:52
Pixabay

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je povodom međunarodnog dana devojčica da treba da se posvete pre svega obrazovanju, jer ono daje snagu da se izbore za mesto koje im pripada.

„Moja poruka svim devojčicama u Srbiji je da su moć i snaga u njihovim rukama da se izbore za ono što žele u životu. Sve dok u vama, drage devojčice, titra i najmanja iskra za ciljem kojem stremite, imate šansu da ostvarite sve što hoćete. Pre svega, posvetite se obrazovanju, jer ono vam daje snagu da se izborite za mesto koje vam pripada“, rekla je Mihajlović u pisanoj izjavi.

Ona je istakla da su svi svesni problema sa kojima se devojčice susreću, od diskriminacije u obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti, preko ranih brakova, do vršnjačkog nasilja, i da svako odgovorno društvo na rešavanju tih problema radi svakodnevno, ali da danas treba da slavimo sve devojke i devojčice koje svojim primerom pokazuju da mogu da se izbore sa izazovima sredine.

„Ne postoji nijedan objektivan razlog da se ne ostvarite u onome što vas interesuje, bilo da je reč o nauci, sportu, umetnosti, politici… Osvrnite se oko sebe i videćete sjajne mlade devojke koje su najbolje u matematici, informacionim tehnologijama, sportu, muzici… Školujte se, jer znanje je moć koju vam niko ne može oduzeti“, istakla je Mihajlović.

Ona je rekla da devojčice ne smeju da obeshrabri kada čuju reči: „Ti to ne možeš i ne umeš, ti si devojčica, nije to za tebe“, već da to treba da im bude vetar u leđa i podstrek da dokažu da i te kako mogu.

„Ako želimo da živimo u modernom i razvijenom društvu, onda moramo da pružimo jednake šanse svima da se obrazuju, rastu i razvijaju. Nema prepreka i izgovora ako želimo bolju budućnost za svoju decu“, zaključila je ona.

Međunarodni dan devojčica ustanovljen je 11. oktobra 2012. godine.