Gosti N1: Šta bojkot nudi građanima – nadu ili očaj

Vesti 10. okt. 201918:18 > 18:24
Podeli:
Izvor: N1

Deo opozicije ušao je u kampanju za bojkot izbora i odlučio da ne učestvuje u međustranačkim pregovorima u Skupštini Srbije uz Evropskog parlamenta. Gosti Dana uživo, Boban Stojanović sa Fakulteta političkih nauka i Miloš Nikolić iz Libeka različito vide domete bojkota i kako će on uticati na birače. Dok Stojanović smatra da bojkot građanima nudi nadu, Nikolić tvrdi da je on očaj i da će dodatno pasivizirati već pasivno biračko telo.

„Bojkot je jedino rešenje da se izađe iz začaranog kruga i sredstvo da se dođe do iole poštenih i fer izbora“, kazao je Stojanović i dodao da su međunarodni akteri motivisani da Srbija bude faktor mira i stabilnosti, a da uz bojkot Vučić više nije faktor stabilnosti.

„Ovde biračima neko mora da ponudi nadu. Nažalost bojkot je jedini način da biračima ponudite nadu“, istakao je Stojanović.

On smatra da će se bojkotom mnogo lakše doćo do slobodnih izbora.  

Nikolić, međutim, ističe da je verovanje da će se Aleksandar Vučić pobediti bojkotom – bajka, koja se, kako kaže, koristi kao izgovor da se učestvuje u mukotrpnoj I prljavoj kampanji.

„Bojkot će više koštati opoziciju nego Vučića. Bojkot će njemu da našteti kao negativan signal, a opozicione partije koje nemaju finansijska sredstva kao neke partije iz SzS, one će da se ugase“, napominje Nikolić.

Dodaje da je bojkot iznuđeni očaj za deo opozicije i da se njime sužava prostor borbe…

„Bojkot građanima nudi očaj, a ne nadu i samo zakucavate status kvo“, ponavlja Nikolić.

Stojanović: Odluka EP da se deo opozicije „smuva“ na izbore

Kada je u pitanju odbijanje Saveza za Srbiju da učestvuje u međustranačkom dijalogu u Skupštini Srbije, Stojanović kaže da je pitanje da li ti razgovori imaju smisla ukoliko četiri od pet najvažniji opozicionih aktera nisu tu.

„Ključna stvar, nismo došli do odgovora ni na sastancima na FPN ni sada jesu li ovo sastanci, pregovori, dijalog… Meni izgleda da su ovo razgovori o izmeni nekih sitnih stvari, a da problema nema, iako su problemi ogromni“, kaže Stojanović.

On ocenjuje da je vlast shvatila da se opozicija ne šali u vezi sa bojkotom i dodaje da su prvi razgovori na FPN za cilj imali da odlože odluku o bojkotu.

„Ako me pitate šta je odluka Evropskog parlamenta, to je za mene cilj da se jedan deo opozicije smuva na izbore i da narednih par meseci tema bojkota bude jedna tema, a da pregovori budu druga tema. A da se SNS opere pred međunarodnim partnerima i da kaže: ‘Mi smo pokušali'“, kaže Stojanović.

Nikolić smatra da se trenutno suočavamo sa internacionalizacijom političke krize u Srbiji. Potez opozicije da odbije da učestvuje u razgovorima, u trenutku kada su se u priču uključili Evropski parlament i Oebs, Nikolić vidi kao neodgovoran.

„Mislim da posle posredovanja okolosti i uslovi mogu biti bilji, neće biti idelani. Pitanje za svakoga je da li je bolje da postepeno unapređujemo uslove ili ultimativno – sve ili ništa. Vučiću ne odgovara bojkot, želeo bi da deo opozicije učestvuje na izborima. Ako većina bojkotuje šalje se poruka nestabilnosti i političke krize, a to je slika koju Vučić ne bi želeo da pošalje“, objašnjava Nikolić.