Simonović tužio Matorčevića 14. put, sad zbog teksta u kom je nazvan "palikućom"

Vesti 10. okt 201916:02 > 16:21
N1

Dragoljub Simonović, bivši predsednik Opštine Grocka, koji je optužen za paljenje kuće Milana Jovanovića, podneo je 14. tužbu protiv Željka Matorčevića, urednika portala Žig info, i to na dan kada je Matorčević prošle godine prebijen. Traži ukupno 4,5 miliona dinara, piše Cenzolovka.

Na dan kada je prošle godine prebijen, 9. oktobra, glavni i odgovorni urednik portala Žig info Željko Matorčević dobio je još jednu, 14. tužbu Dragoljuba Simonovića, bivšeg predsednika beogradske opštine Grocka, zbog teksta „Dobro došli u SNS Grocka, dobrodošlicu vam žele Vučić i Palikuća“, koji je objavljen 12. maja ove godine, piše Cenzolovka.

Simonović je i ovoga puta tužbu podneo zbog „nanošenja duševnog bola usled povrede ugleda, časti i prava ličnosti“ i za to traži 300.000 dinara, odnosno 4,5 miliona dinara za svih 14 tužbi.

„Sasvim je jasno da je nadimak koji je ovde dat Dragoljubu Simonoviću izuzetno uvredljiv. Zato ćemo na ovom mestu samo skrenuti pažnju u kom kontekstu je tužilac Simonović sa tim nadimkom povezivan u ovom tekstu. Prvenstveno je ukazano da će sve one koji dođu u prostorije Srpske napredne stranke (SNS) u Grockoj dočekati Aleksandar Vučić i Dragoljub Simonović, a onda je skrenuta pažnja da Palikuća (Dragoljub Simonović, prim. aut.) i dalje vlada u ovoj prigradskoj opštini Beograda“, navedeno je u tužbi.

U tužbi se dalje navodi da je u tekstu „ilustrovano“ kako je on (Simonović) navodno članovima svoje stranke u Grockoj saopštio da mu „vladavinu“ u toj beogradskoj opštini „obezbeđuje lično Aleksandar Vučić“.

„Ovaj kontekst teksta trebalo bi da čitaocima otvori oči da je tužilac Dragoljub Simonović neko ko je sklon da naruči i paljenje nečije kuće, a da mu onda ipak predsednik Srbije stvori politički ambijent da i dalje vlada u ovoj gradskoj opštini“, navodi se, između ostalog, u tužbi, a prenosi Cenzolovka.

„Simonović podnosi tužbe, a ne dolazi na ročišta“

Prema rečima Željka Matorčevića, do sada je, posle paljenja kuće Milana Jovanovića, imao četiri ročišta po tužbama Simonovića, ali se on nije pojavio ni na jednom.

„Pretpostavljam da se neće pojavljivati ni na sledećim suđenjima. Njegova taktika tužbi protiv mene jeste isključivo da me iscrpi, kako finansijski tako i fizički, kao i da sebe pred sudom prikaže kao osobu koja sporove rešava pravnim putem, a ne nasiljem. To su rekli i njegovi branioci na poslednjem ročištu koje je održano njemu kao optuženom nalogodavcu za paljenje kuće kolege Jovanovića“, rekao je Matorčević za Cenzolovku.

Definitivno je ovo još jedan vid pritiska na novinare od strane istaknutog člana SNS-a, podvlači Matorčević.

Godinu dana je prošlo otkako je, zasad još nepoznata osoba, prebila Željka Matorčevića i on i dalje smatra da se napad dogodio isključivo zbog njegovog pisanja i isključuje mogućnost da za to postoji drugi razlog.

„Sve je nekako povezano sa Simonovićem. I sam događaj, a i sumnja u to ko je napadač. Podsetiću da je, prema optužnici koja se vodi protiv Simonovića, on izjavio da je rekao policajcu (protiv koga se takođe vodi postupak za paljenje kuće kolege Jovanovića) da samo popriča sa njim i sa mnom. Taj događaj se desio samo par dana pre nego što sam napadnut. Osoba koju sam na prepoznavanju označio kao mogućeg napadača brat je pripadnika nekadašnjeg Simonovićevog obezbeđenja“, objasnio je Matorčević za Cenzolovku.

Matorčević je napadnut i pretučen 9. oktobra prošle godine. Na Klinici za maksilofacijalnu hirurgiju pri Stomatološkom fakultetu u Beogradu operisana mu je jagodična kost. Matorčević još nema odgovor na pitanje ko ga je prebio, kao ni šta policija i tužilaštvo rade po tom pitanju.

Cenzolovka je ranije pisala da je Drugo osnovno tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu protiv J. P, koji se sumnjičio da je 9. oktobra prošle godine fizički napao urednika portala Žig info i slomio mu jagodičnu kost.

Inače, za danas je bilo zakazano ročište po tužbi Dragoljuba Simonovića protiv Željka Matorčevića i Milana Jovanovića, ali je odloženo, navodi Cenzolovka.