Milivojević: EU kao pomaže opoziciji, a mnogo više pomaže Vučiću

Vesti 10. okt 201910:14 > 10:19
Podeli:
Izvor: N1

Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je u Novom danu TV N1 da Evropska unija, kroz posredovanje bivših evropskih parlamentaraca u dijalogu o izborima, kao pomaže opoziciji da se obezbede što bolji uslovi, a zapravo mnogo više pomaže Vučiću da što veći deo opozicije izađe na izbore kako bi se obezbedio legitimitet za odluke o Kosovu koje slede.

Milivojević je podsetio da u dijalogu koji se već drugi dan održava u Skupštini Srbije ne učestvuje najveća opoziciona grupacija Savez za Srbiju, ali ni parlamentarne opozicione stranke poput Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije.

POVEZANE VESTI

“Mi faktički od strane opozicije imamo predstavnika LDP-a, pretpostavljam LSV-a, imamo nešto što se zove Stranka moderne Srbije – bivši deo pokreta Dosta je bilo, koja nije ni učestvovala na izborima, i samostalne poslanike. Mi nemamo predstavnike opozicije, a drugi problemi su već vidljivi (…) Videli smo da je prvom sesijom predsedavala Maja Gojković, a drugom Vladimir Marinković, a oni su ključni razlog zašto veći deo opozicije bojkotuje parlament“, podsetio je Milivojević.

Evropska unija, prema njegovoj oceni, posredovanjem bivših evropskih parlamentaraca u dijalogu o izborima kao pomaže opoziciji da se izbori za pojedine uslove, a mnogo više pomaže predsedniku Srbije i lideru SNS-a Aleksandru Vučiću da što veći deo opozicije izađe na izbore.

“Vučić već dve godine priprema svoje glasače, jer tri četvrtine njegovih glasači smatra da od Kosova nikada ne treba odustati čak ni po cenu da nikada ne uđemo u EU. On to (potpisivanje sporazuma sa Prištinom) ne može učiniti makar pobedio sa 98,7 odsto kao u Kosovskoj Mitrovic. Za to mu je neophodan opštedruštveni konsenzus, jer je reč o promeni ustavne pozicije Srbije i njenog suvereniteta. Njemu pobeda na krnjim izborima ne može dati alibi da donese takvu odluku“, istakao je Milivojević.

Smatra i da su dve televizije sa nacionalnom frekvencijom, kako ih je nazvao “glavne medijske trovačice“, poslednja linija odbrane SNS-a od koje će braniti više od svih zahteva koje je ispostavio OEBS.

Te dve televizije, kako je dodao, moraju biti privedene poznaniju prava ili otvorene za drugačije mišljenje, kako bi ljudi uopšte razumeli šta je to što opozicija traži.

Milivojević smatra i da sada nema vremena da se bilo kakav dogovor o poboljšanju izbornih uslova primeni do izbora na proleće 2020. i zato smatra da bi izbore trebalo odložiti, za šta, kako je rekao, postoje zakonske mogućnosti.

Opozicija je, kako je dodao, morala bar da zatraži razdvajanje parlamentarnih od lokalnih i pokrajinskih izbora, jer bi time oduzela “deo oružja SNS-a“, da jednom ličnošću i jednom kampanjom u okviru koje se Vučić kandiduje za predsednike 180 opština, pokrije izbore na svim nivoima.

Kremer: Svako poboljšanje korisno, čak i za one koji ne učestvuju

Izvor : N1

Gost Novog dana bio je i Dragan Kremer, koordinator medijskog programa Fondacije za otvoreno društvo, koji je ocenio da je dijalog koji se vodi u Skupštino prilično neobavezna konferencija učesnika i razgovora, ali da misli da je sve što doprinosi poboljšanju bilo čega u vezi sa izbornim procesom korisno, čak i zao ne koji na izborima ne učestvuju.

“Nebitno je ko učestvuje, ono u čemu vlast Aleksandra Vučića trpi velike gubitke, to je da su počeli da priznaju šta sve ne valja“, istakao je on.

Saglasan je da nema vremena da se pravi efekti bilo kakvog poboljšanja izbornih uslova osete na proleće 2020, ali dodaje da situacija mora da se popravi “i ovako i onako“, jer ćemo i posle 2020. imati izbore.

Kremer je ocenio i da je opozicija u parlamentu bila slaba i neefikasna, i podseća da su npr. mogli da sa 20 potpisa u Skupštini pokrenu inicijativu za smenu članova Saveta REM-a zato zbog nerada, neodgovornosti i neispunjavanja zakonom propisanih obaveza.

“Nisu se dobro pokazali ni na ovim razgovorima na Fakultetu političkih nauka, na kojima sam ja sedeo kao posmatrač. Meni je bilo tragično kad se govori o medijima koliko niko iz opozicije ne zna ili neće da kaže šta treba uraditi. Svi na medije gledaju kao na svoju propagandnu alatku – daj ja jedan krug, i sve će da bude u redu“, upozorio je on.

Ocenio je i da SNS-u odgovara stvaranje privida dijaloga, ali da im ako zaista žele nešto da promene, u suštini nije ni potreban dijalog, jer izvršna vlast ima sve poluge da poboljša izborne uslove.