Dačić: Ko se sastane uz zastavu Albanije, legalizuje ideju Velike Albanije

Vesti 09. okt 201916:41 > 16:46
N1

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je najooštrije osudilo susret Aljbina Kurtina sa zvaničnicima Norveške, a koji je održan uz zastavu Albanije.

Sastanku su prisustvovli specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Ministarstva inostranih poslova Norveške Arne Sanes Bjornstada i ambasador Norveške na Kosovu Jens Erik Grondahl.

„Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti poznat je kao zagovornik stvaranja tzv. Velike Albanije. Svako ko se u Prištini sastane sa čovekom koji pretenduje da bude premijer tzv. Kosova uz zastavu Albanije, legalizuje ideju ‘Velike Albanije’, odnosno priključenja tzv. Kosova Albaniji“, navodi se u izjavi šefa diplomatije Ivice Dačića.

Ministarstvo spoljnih poslova smatra da se „sve zemlje članice Ujedinjenih nacija, a posebno zemlje u Evropi, moraju suzdržati od davanja legitimiteta takvim provokacijama“, dodaje se u saopštenju.

Kurtijev pokret Samoopredeljenje osvojio je najviše glasova na nedeljnim kosovskim izborima. Prištinski mediji navode da Kurti u kancelariji u kojoj prima goste i dalje drži samo albansku nacionalnu zastavu i kasnije objavljuje fotografije na zvaničnoj stranici stranke na društvenim mrežama.

Ambasadori SAD i Nemačke koji su se juče sastali sa Kurtijem nisu se, međutim, fotografisali sa njim u prostoriji u kojoj se vidi albanska nacionalna zastava, preneli su mediji.