Vučić: Saradnja sa Oebsom na unapređenju izbornog procesa na visokom nivou

Vesti 09. okt 201913:59 > 16:52
Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa generalnim sekretarom Oebsa Tomasom Gremingerom sa kojim je razgovarao o reformskim procesima, unapređenju izbornog sistema, kao i o situaciji u regionu.

Vučić je ocenio da je saradnja Srbije sa Oebsom i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u oblasti unapređenja izbornog procesa na visokom nivou.

„Veoma smo zadovoljni saradnjom koju ostvarujemo sa Misijom Oebsa i smatramo da je ekspertska podrška, koju ova Organizacija pruža našim institucijama, izuzetno značajna. Cenimo i podršku Misije procesu izrade Medijske strategije“, rekao je Vučić, navodi se u saopštenju njegovog kabineta.

Greminger je poručio da OEBS želi da podrži Srbiju u konsolidaciji demokratskih institucija, unapređenju izbornog sistema i jačanju medijskih sloboda.

Premijerka zadovoljna saradnjom

Sa Gremingerom se danas sastala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić koja je, kako je saopšteno iz Vlade, poručila da je zadovoljna saradnjom koju Vlada ostvaruje sa Misijom OEBS-a u Srbiji, kao i da je ekspertska podrška koju pruža domaćim organima i institucijama izuzetno značajna za našu zemlju.

Kako je navedeno, sagovornici su se saglasili o važnosti da proces donošenja nove Medijske strategije bude tranasparentan i inkluzivan, a Greminger najavio da će OEBS nastaviti sa aktivnostima podrške institucijama Srbije u sprovođenju ključnih reformi u zemlji.

Premijerka je kazala da ceni saradnju sa OEBS-om i njenom Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u oblasti unapređenja izbornog procesa.

Podsetila je da je s ciljem praćenja preporuka i unapređenja izbornog procesa Vlada Srbije 29. avgusta donela odluku o osnivanju Radne grupe sa OEBS-om i ODIHR-om, na čijem je čelu potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.