Lutovac: Flekenštajn dobro upoznat sa ovdašnjom situacijom

Vesti 09. okt 201913:48 > 13:54
Podeli:
Izvor: Demokratska stranka

Predsednik Demokratske stranke (DS) i predsedavajući Savezu za Srbiju (SzS) Zoran Lutovac izjavio je da se sastao "u četiri oka" sa bivšim poslanikom Evropskog parlamenta (EP) Knutom Flekenštajnom, koji posreduje u dijalogu vlasti i opozicije u Skupštini Srbije, i ponovio da u ovom trenutku ne može biti razgovora sa vlastima o izborima već samo sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Obraćajući se novinarima ispred zgrade RTS-a u Beogradu, gde su lideri SzS došli kako bi izrazili solidarnost sa studentima protiv kojih je direktor Javnog servisa podneo krivične prijave jer su ulazna vrata u zgradu ofarbali u ružičasto, Lutovac je kazao da su preporuke nezavisnih stručnjaka „Jedan od pet miliona“ jedina platforma na osnovu koje se može doći do fer i poštenih izbora.

POVEZANA VEST

On je naveo i da mu je Flekenštajn tokom razgovora potvrdio da bi trebalo da se sastane i sa predstavnicima drugih stranaka opozicije.

„Flekenštajn je dobro upoznat sa ovdašnjom situacijom, zna sadržaj izveštaja Evropske komisije koji govori isto što i mi a to je da nema uslova za fer i poštene izbore u Srbiji“, rekao je Lutovac.

Upitan za stav o članovima poslaničkog kluba DS koji su ranije najavili da će učestvovati u međustranačkom dijalogu u Skupštini Srbije uz posredovanje EP, Lutovac je rekao da DS ne pripada poslaničkom klubu, a da je taj klub, poslanički klub DS.

Komentarišući izjavu poslanika DS Radoslava Milojičića Kene koji je ocenio da je lepljenje plakata sa natpisom „bojkot“ po Srbiji „besmisleno“, Lutovac je kazao da je „i (Nenad) Borović tako govorio pa je otišao u Srpsku naprednu stranku“.

Dodao je da je sinoć gostovao na RTS-u kako bi pokazao „da je Srbija daleko od slobode medija i da nije slobodna država“.

„RTS će biti slobodan kad ove studente, koje vlast naziva kriminalcima iako su u prvim redovima borbe za slobodu, pozove da kažu šta imaju i kada pozove Nebojšu Stefanovića i pita ga za Savamalu i otkud njegovom ocu 300.000 evra u rancu“, naveo je Lutovac.

Predstavnica studenata iz udruženja „Jedan od pet miliona“ Valentina Reković rekla je da je osim nje i njene sestre, policija saslušala još dvoje studenata, kao i da je još dvoje studenata pozvano na saslušanje.

Ona je pozvala građane i lidere opozicije da dođu na naredni protest „Jedan od pet miliona“ i ponesu „sve što imaju roze“ kako bi „nastavili rekonstrukciju“ koju su studenti započeli.

Okupljeni ispred zgrade RTS nosili su veliki transparent sa natpisom „bojkot“.