Poslanici DS poštuju odluku predsedništva, ne idu na razgovore u Skupštinu

Vesti 09. okt 201913:06 > 13:10
Izvor: N1

Poslanici Demokratske stranke (DS) saopštili su da će poštovati odluku Predsedništva stranke i da neće učestvovati na sastanku sa predstavnicima Evropskog parlamenta o fer i slobodnim izbornim uslovima, ali da će nastaviti da ulažu napore da se dijalog sa predstavnicima EU nastavi.

U saopštenju prosleđenom iz tog poslaničkog kluba se navodi da ostaju pri uverenju da se do demokratizacije Srbije, koja podrazumeva i ostvarivanje uslova za fer i slobodne izbore, može doći jedino u saradnji sa Evropskom unijom i kroz dijalog sa evropskim partnerima.

POVEZANE VESTI

„Poslanici Demokratske stranke, poštujući odluku predsedništva DS, neće učestvovati na sastanku sa predstavnicima EU parlamenta o fer i slobodnim uslovima, ali će nastaviti da ulažu napore da se dijalog sa predstavnicima EU parlamenta nastavi na način koji će biti prihvatljiv svim akterima i koji će omogućiti postizanje sveobuhvatnog dogovora o fer i poštenim izborima, uz jasne garancije i rokove za njegovo sprovodjenje“, navedeno je u saopštenju.

Dodali su da nastavljaju borbu za demokratiju i za Srbiju i da će učiniti sve što je neophodno da omoguće da se evropska opozicija izbori za slobode i prava svih ljudi i za fer i demokratske izbore.

Poslanički klub DS saopštio je pre nekoliko dana da su doneli odluku da idu na te razgovore, međutim, Predsedništvo DS koje je održano posle toga donelo je odluku da se na sastanak ne ide.

Predsednik DS Zoran Lutovac više puta je ponovio da je kasno za konsultacije o izborima koji treba da se održe na proleće, ističući da je potrebno obezbediti fer i poštene uslove devet meseci pre održavanja izbora.

Sastanak vlasti i opozicije uz posredstvo evropskih parlamentaraca počinje danas u 15 sati u Skupštini Srbije.