Vlajić: Godišnjica autokefalnosti SPC u senci dodele ordena Vučiću

Vesti 09. okt 201909:21 > 09:24
N1

Izjava koja se mogla čuti na polaganju kamena temeljca za početak izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo da "ne bismo ratovali, da smo ranije gradili puteve" je prigodna dosetka, kaže novinar Đorđe Vlajić. Priznaje da Turska jeste ozbiljna država, bez obzira na kritike o autoritarnom režimu, i ona, kaže Vlajić, ostvaruje ozbiljan uticaj u regionu. Svečana akademija povodom 800 godina autokefalnosti SPC više je ličila na svečanost dodele ordena Vučiću, nego na proslavu SPC-a, smatra Vlajić.

Mediji u Srbiji na naslovnim stranama pišu o poseti Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji i početku radova na izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo.

„Izjava ‘da smo ranije gradili puteve, ne bismo ratovali’ je, rekao bih, prigodna dosetka za otvaranje radova za autoput o kojem se govori dosta dugo a za koji ja nisam siguran da se zna kojim će sve trasama ići. Možda je Šefik Džaferović (član Predsedništva BiH) bio u pravu kada je rekao da je Turska integrativni faktor na Balkanu, možda će oni pogurati ceo proces u vezi sa autoputem“, kazao je Vlajić.

Prema rečima Vlajića, Turska ima ozbiljan uticaj.

„To je ozbiljna država, a to što se ne dopada ljudima sklonim demokratiji zbog tog autoritarnog režima, je druga stvar. Turska je ozbiljna ekonomija, turski investitori traže gde da ulože novac ovde….A sa tim dolazi i uticaj, nema besplatnog ručka“, kaže Vlajić.

POVEZANE VESTI

Dodaje da Turska finansira deo autoputa kroz BiH i da bi mogla da ima pomiriteljsku ulogu na ovim prostorima. O tome je, kaže Vljić, Erdogan i govorio tokom posete.

Nedavno su održani parlamentarni izbori na Kosovu. Pobedile su opozicione Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, a prvi put od 2008. godine, Demokratska partija Kosova ide u opoziciju. Na pitanje šta očekuje nakon proglašenja konačnih rezultata, gost N1 kaže da je „sva prilika da će novi premijer Kosova biti Aljbin Kurti“.

„Kada se prebroje glasovi iz koverata, a mislim da će i tu Kurti dobiti najviše glasova…Bio bih malo i oprezan, za sada su dva glavna kandidata za mesto premijera, ali je pitanje kako će te dve najveće stranke da se organizuju, ko će imati većinu. Nisam razumeo egzaltaciju pobede Srpske liste, jer Beogradu neće biti jednostavno da nastavi pregovore s Prištinom. Stav Prištine će zavisiti od novog premijera, Tači će unekoliko izgubiti uticaj, nema prema Ustavu Kosova, on nema neka velika ovlašćenja“, kazao je Vlajić.

Kako navodi, jedno je sigurno, a to je da će međunarodna zajednica imati uticaj na te razgovore.

„Vidimo da će Grenel razgovarati i sa predstavnicima u Prištini. Biće zanimljivo videti kakvi će se tonovi čuti posle tog razgovora“, kaže Vlajić.

Prema njegovim rečima, ne treba biti previše iskusan da se zna da postoje dve ravni u istupima političara – jedna ravan prema svojim glasačima, a druga je ono šta zapravo rade.

#related-news_0

Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti za N1 je rekao da će prve nedelje u premijerskoj kancelariji početi razgovore sa Srbima sa Kosova, ali ne i sa Srpskom listom, jer smatra da ona nije stranka, već „država“.

„Taj animozitet albanskog korpusa prema Srpskoj listi je razumljiv, jer ona predstavlja vlast u Srbiji koja nije priznala nezavisnost Kosova. S druge strane, Kurti polako menja priču, prvo je rekao da će ukinuti takse, a sada kada je izvesno da će postati premijer, sada govori da neće. Međutim, nisam siguran da lideri na Kosovu imaju preveliki manevarski prostor. Haradinaj je pokazao u nekom trenutku energiju da uradi nešto sam, ali smo videli kako je završio“, ocenio je Vlajić.

Vlajić pretpostavlja da će Srpska lista „ovako ili onako“ biti uz Vladu Kosova, da je neće rušiti, kao što nije ni do sada, a ne bi bilo prvi put, kaže Vlajić, da u vladu Kosova uđe predstavnik srpske zajednice koji ne propada Srpskoj listi, a da Srpska lista to oćuti.

„Srpska lista će se ponašati onako kako im Vučić kaže“, mišljenja je Vlajić.

Velika dilema – izaći na izbore ili se opredeliti za bojkot

U Skupštini Srbije počinju sastanci vlasti i opozicije o izbornim uslovima. Bivši evroposlanici Eduard Kukan i Knut Flekenštajn biće posrednici tih sastanaka ispred Evropskog parlamenta. Sastanak će se odvijati iza zatvorenih vrata, a neće mu prisustvovati kompletna opozicija. Deo opozicije koji neće biti na sastancima, uključujuči Zorana Lutovca i Nebojšu Zelenovića, juče se sastao sa Kukanom i Flekenštajnom.

#related-news_0

„Na političkom, socijalnom i ekonomskom planu nema mnogo toga novog. Bilo bi nerealno očekivati da će se pojaviti neka opoziciona grupacija koja će da smeni SNS i da dovede u pitanje skupštinsku većinu. Moguće je da ta skupštinska većina ne bude više tako ubedljiva ako bi opozicija izašla na izbore. Na stolu je dilema – da li izaći ili se opredeliti za bojkot. Politička odluka je dosta teška i velika. Deo one realne opozicije se odlučio da bojkotuje izbore. I ne bi me čudilo da se produbi to trvenje u DS“, kaže Vlajić.

Kako je rekao, DS ipak, deluje dosledna zbog toga što insistira na izbornim uslovima i ne pristaje na to „šminkanje mrtvaca“, kako je rekao, da bi se time dao legitimitet vlasti.

„Bojkot opozicije dovodi ozbiljno u pitanje legitimitet izabrane vlasti. Ali, videćemo, sve to može da se obije o glavu, rizična je odluka i treba je mudro proceniti, da li smeš da se upustiš u to“, kazao je Vlajić.

Dodela ordena Svetog Save Vučiću

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej uručio je najviše odlikovanje SPC, „Orden Svetog Save Prvog stepena“ predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za „delatnu ljubav prema Crkvi i neumornu borbu za celovitost Srbije, a posebno za očuvanje Kosova i Metohije u njenom sastavu“. Vučić se izvinio poglavaru SPC zbog, kako je rekao, napada posle odluke da mu se dodeli to odlikovanje.

Svečanu akademiju povodom obeležavanja 800 godina autokefalnosti SPC, Vlajić vidi više kao „dodelu ordena Aleksandru Vučiću“.

„Ja ne razumem potez vrha SPC koji je odlučio da odlikuje šefa države i člana Predsedništva susedne države (Dodika). Meni je ta svečana akademija više ličila na priliku da se Vučiću dodeli orden nego da se obeležezi 800 godina autokefalnosti“, kaže Vlajić.

Međutim, kaže Vlajić, crkva ima pravo da sa svojim ordenjem radi šta god hoće.

„Na dodeli ordena, Vučić je, čini mi se, dobio ozbiljnu poruku patrijarha. U delu govora gde kaže da neki pričaju da će Vučić da izda Kosovo, patrijarh je iskazao duboko uverenje da predsednik Srbije neće da ga izda. To je i neka vrsta obavezivanja šefa države da poštuje taj tvrdi stav SPC o Kosovu. Nije mi, doduše, jasan bio onaj deo da je crkva za kompromisom, a ne za poklon, šta je poklon kada je reč o Kosovu“, kazao je Vlajić.