Kurti: Preispitaćemo sve sporazume sa Srbijom

Vesti 08. okt 201922:14 > 22:15
N1

Lider Samoopredeljenja (SO) i najverovatnije budući premijer Kosova Aljbin Kjurti je izjavio da će, kada preuzme vladu, preispitati sve sporazume do sada postignute u dijalogu sa Srbijom.

Po njegovim rečima, da bi se znalo kako nastaviti proces dijaloga, mora se znati šta se događalo u prošlosti, i na kojim su pozicijama ovi sporazumi sada.

POVEZANE VESTI

„Prvo, suprotstavio sam se briselskom dijalogu, zatvorenom i diplomatskom između šefova država“, rekao je Kurti u ekskluzivnom intervju za prištinsku televiziju KTV i najavio mogućnost slanja sporazuma na ocenu Venecijanskoj komisiji.

Rekao je da očekuje da DSK neće biti protiv toga, s obzirom na to da su protiv tih sporazuma bili najistaknutiji poslanici DSK, uključujući i Vjosu Osmani, koji je bila kandidatkinja DSK za premijera Kosova.

Ukazao je da ne postoji mogućnost postizborne koalicije bez DSK, je „ako se ne dogovorimo sa DSK, opet idemo na izbore.

Kurti je rekao da podržava predlog DSK da buduća vlada nema više od 12 ministarstva i to tako da bi, gde je ministar iz SO, zamenik trebalo da bude iz DSK-a i obrnuto, i da ne može biti više od dva zamenika.

Najavio je za četvrtak sastanak s liderom Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafom i Vjosom Osmani o koalicije dve stranke.

„Nisam zainteresovan da pritiskam Srpsku listu, već da ih oslobodim od Beograda“

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti izjavio je da poslanike sa Srpske liste koji ne priznaju Kosovo ne može da ima uz sebe, a da zanemari Srbe, poput Nenada Rašića, koji priznaju Kosovo.

On je istakao da bi bilo najbolje da Demokratska partija Kosova i Srpska lista budu u opoziciji.

„Te dve partije nisu stranke, već su države. Da bismo imali demokratsku izgradnju države potrebni su nam Srpska lista i DPK u opoziciji. Bilo bi nemoralno kontaktirati i pozvati Srpsku listu kad imam poruke Rašića i Nikolića koji mi čestitaju pobedu na izborima“, rekao je Kurti, prenosi Kosovo onlajn.

Imamo Srbe na Kosovu koji priznaju Ustav Republike Kosovo, kaže Kurti i navodi da će sa njima početi razgovore. „Nisam zainteresovan da pritiskam Srpsku listu, već da ih oslobodim od Beograda“, kazao je Kurti.

„Takse ću zameniti punim reciprocitetom“

Lider Samoopredeljenja je izjavio da će taksu uvedenu za robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, zameniti „punim reciprocitetom“. On je rekao da na današnjem sastanku sa ambasadorom SAD, Filipiom Kosnetom, nije razgovarao o pitanju takse.

„Nisam uopšte pitao Kosneta o tarifi, već sam rekao da tarifa nije politika SO, to je puni reciprocitet“, rekao je Kurti.

On je izjavio da „ako Srbija želi direktno da uradi nešto za kosovske Srbe, trebalo bi da imamo pravo da to učinimo i za kosovske Albance“.

„Da je naša vlada predložila reciprocitet umesto tarife, podržali bi nas (međunarodna zajednica). Nakon uvođenja mera reciprociteta, tarifa se uklanja. Princip reciprociteta je pravi“, rekao je on.

Govoreći o dosadašnjoj vlasti rekao je da „žele da imitiraju neke od velikih predsednika našeg vremena. Tarifa je kriterijum moćnih“.

Ali, nastavio je, „reciprocitetom postajemo moćni, i ne treba se šepuriti. Premijer (Haradinaj) je izgledao više tvrdoglavo nego principijelno, a u vladi morate biti principijelni“, rekao je Kurti.

Govoreći o sprskoj kampanji protiv nezavisnosti i članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, Kurti je rekao da zemlje „Velike petorke“ treba da od Beograda traže obećanje da neće napadati Kosovo na međunarodnoj sceni.

„Neću dozvoliti da se Srbija upliće u kosovsku politiku i deli. Prema Srbiji moramo biti zajedno, u vlasti i opoziciji“, kazao je Kurti.

Govoreći o mogućoj koaliciji s Demokratskim savezom Kosova, rekao je da je „sve do pregovora“.

Međutim, rekao je Kurti, usklađivanje programa je važnije od „deljenja postova“, a izneo je i stav da Alijansa za budučnost Kosova Ramuša Haradinaja neće biti deo vladajuće koalicije, „jer ABK je bolja kada je u opoziciji“.

Takođe je isključio mogućnost saradnje sa Srpskom listom, ali je dodao da će sarađivati sa Srbima koji Kosovo priznaju i poštuju kao državu.