Đenović o Ordenu Svetog Save: Izgubio na značaju, crkva počela olako da ga deli

Vesti 08. okt 201917:01 > 17:15
N1

Verski analitičar Draško Đenović ocenio je u Danu uživo da je Orden Svetog Save nekada bio državni, pa je 1945. godine postao crkveni orden. "Nažalost, poslednjih godina, on je nekako izgubio na svom značaju, čini mi se da je crkva počela olako da ga daje, da ga deli. U poslednje vreme ga dobijaju političari, sportisti, privrednici, imam utisak da je poslednjih godina to postalo ko je koliko finansijski pomogao SPC", rekao je Đenović.

Kako je rekao Đenović, SPC obeležava 800 godina od sticanja samostalnosti, kada je postala autokefalna pravoslavna crkva.

„To jeste značajno ako znamo da je SPC jedan od stubova našeg društva i 800 godina autokefalnosti nije tako mala stvar“, kaže Đenović.

Kako kaže, odnos crkve i vlasti se menjao tokom istorije.

POVEZANE VESTI

„Međutim, činjenica jeste da je danas crkva prilično blizu vlasti. To je ipak određeni potencijal, praktično svaka vlast želi da ima crkvu uz sebe, ili ako nije tako, makar da ne bude protivnik. Političari bi hteli da budu kao vladike, jer oni kada su izabrani, to se ne menja do smrti, a političari moraju na izbore“, kaže Đenović.

Đenović kaže, iako je zabranjeno iznošenje političkih stavova, da je jedno teorija, a drugo praksa.

„Vrlo često imamo episkope koji izlaze u javnost sa određenim stavovima, čak i sveštenike, pa i monahe“, kaže on.

Kaže da je crkva razdeljena po različitim pitanjima.

„Od pitanja Kosova, do pitanja da li predsednik treba da dobije orden. Imamo različite struje, određene tvrdokorne struje, a i neke napredne struje koje kažu da crkva živi u 21. veku“, kaže.

Ističe da je i sam Sveti Sava bio sin velikog župana, kao i da je i on bio uz krunu, uz vlast.

„Osamsto godina nakon što je on izdejstvovao autokefalnost, vlast i dalje želi da bude uz crkvu. Dnevno političke stvari su nekako u prvom planu veoma često“, kaže.

Govoreći o Ordenu Svetog Save, kaže da je nekada bio državni, pa je 1945. godine postao crkveni.

„Nažalost, poslednjih godina, on je nekako izgubio na svom značaju, čini mi se da je crkva počela olako da ga daje, da ga deli. Bio je namenjen ljudima koji su vezani za pravoslavlje, za širenje pravoslavne vere, za očuvanje pravoslavne crkve, dok ga u poslednje vreme dobijaju političari, sportisti, Đoković, koji propagiranjem joge ne deli vrednosti SPC. Gledajući da su ga dobijali privrednici, imam utisak da je poslednjih godina to postalo ko je koliko finansijski pomogao SPC i da je neki vid zahvalnosti crkve što je vlast u poslednjem periodu donirala sredstva koja nisu tako mala“, kaže.

Kaže da postoji „plejada mlađih monaha koji pokušavaju na različite načine da dosegnu do mladih i da im prenesu određene vrednosti“.

„Sa druge strane imamo one koji više vole da žive u duhu 21. veka, da imaju džipove, dobra kola, da bui stigli svuda, moraju da imaju nemačke mašine“, kaže Đenović.

Govoreći o tome što su sa liste govornika na svečanoj akademiji skinuta imena istoričara književnosti i filozofa Mila Lompara i akademika Matije Bećkovića, Đenović kaže da „ako može da se oglasi Amfilohije Radović koji je prilično uticajan u SPC da kaže otvoreno da je protiv, ako može Atanasije Jevtić, koji je jedna od učenijih glava SPC, zašto ne bi mogao jedan akademik koji je takođe nosilac ordena da kaže da ne želi da učestvuje u svemu tome, to je njegovo pravo“.