Erdogan: Govorilo se i razmišljalo o celom regionu

Vesti 08. okt 201914:47 > 14:50
Podeli:
Izvor: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan istakao je da je najvažnije da se na trilateralnom sastanaku sa predsednikom Srbije i članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine govorilo i razmišljalo o celom regionu.

On je na konferenciji za novinare naglasio da problemi sa Savetom ministara BiH moraju da se reše, da je prošlo 12 meseci od kada je trebalo da bude formiran, a da se bez vlade ne može raditi.

Erdogan je izjavio da je izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo veoma važna za region i da će pomoći zaustavljanju odliva mozgova.

„Put je sinonim za civilizaciju. Ako uspemo da to izvedemo, da izgradimo put, to će imati veliki uticaj na stanovništvo ali i još veći uticaj na sprečavanje odliva stanovništva. To će učiniti region mestom koje privlači ljude i koje će biti dostupno“, rekao je Erdogan.

Erdogan je rekao da su sastanci juče i danas bili veoma korisni i plodni i da veruje da će susreti u formatu trilaterale dodatno zbližiti Srbiju i BiH.

Turski lider je najavio i naredne sastanke trilaterale, u Turskoj i BiH.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik istakao je da se na trilateralnom sastaku sa predsednicima Srbije i Turske da su razgovarali o izgradnji autoputa koji povezuje Srbiju i BiH, gasovodu Turski tok i potrebi očuvanja mira i stabilnost.

Član Predsedništva Šefik Džaferović rekao je da je Turska stabilizirajući faktor u ovom regionu, a da brojna otvorena pitanja Srbije i BiH treba rešavati bilateralno.

Predsedavajući Predsedništvu BiH Željko Komšić istakao je da se razgovaralo o autoputu Beograd-Sarajevo i njegovim krakovima, kao i da su se javile nove ideje koje se tiču železničke infrastrukture, koji su skupi, ali prvenstveno korisni.