Predsedništvo BiH: Na trilateralnom sastanku o autoputu, miru i stabilnosti

Tanjug/Predsedništvo Srbije

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik istakao je da se na trilateralnom sastaku sa predsednicima Srbije i Turske da su razgovarali o izgradnji autoputa koji povezuje Srbiju i BiH, gasovodu Turski tok i potrebi očuvanja mira i stabilnost.

Dodik je naglasio da je moguće da će doći do formiranja Saveta ministara, što bi omogućilo lakši rad.

On je kazao da će taj autoput „svakako obeležiti saradnju u okviru trilaterale“ i dodao da je dogovoreno da naredni samit bude održan sledeće godine u BiH, a potom u Tirskoj 2021. godine.

„Razgovarali smo i o gasovodu Turski tok, o mogućnosti učešća BiH u tom projektu, o modernizaciji železničke mreže, kao i o potrebi da se očuva dobra politička saradnja, stabilnost i mir“, kazao je Dodik.

On je dodao da je Erdogan na samitu rekao da treba izbeći poteze koji bi mogli da ugroze mir i stabilnost.

Tanjug/Predsedništvo Srbije

Član Predsedništva Šefik Džaferović rekao je da je Turska stabilizirajući faktor u ovom regionu, a da brojna otvorena pitanja Srbije i BiH treba rešavati bilateralno.

„BiH i Srbija imaju svoje odnose i mi ćemo naša brojna otvorena pitanja rešavati u bilateralnom dijalogu. Danas sam kazao da je potrebna intenzivnija saradnja BiH i Srbije i da se samo tako na pravi način mogu rešiti bilateralni problemi“, naveo je Džaferović.

On je ocenio da je autoput Beograd-Sarajevo „vrlo važan projekat koji definitivno utiče na mir i stabilnost u regionu“.

Džaferović je rekao da je Srbija po pitanju autoputa „završila svoje obaveze unutar sebe i sa Turskom“, a da je BiH preuzela obavezu da što je moguće pre zaključi ugovore sa Srbijom i Turskom kako bi taj projekat bio što pre realizovan.

Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsedavajući Predsedništvu BiH Željko Komšić istakao je da se razgovaralo o autoputu Beograd-Sarajevo i njegovim krakovima, kao i da su se javile nove ideje koje se tiču železničke infrastrukture, koji su skupi, ali prvenstveno korisni.

„Pojavile su se i ideje za neke nove projekte za obnovu železničke mreže i infrastrukture. To su skupi projekti, ali važni jer povezuju građane Srbije i BiH, kao i delove BiH na nekim pravcima“, kazao je Komšić.

Komšić je rekao da će nerešena bilateralna pitanja biti otvarana u bilateralnim susretima i dodao da se nada da će trilateralni susreti biti nastavljeni, uz „otvaranje novog spektra tema“.