Jevtić: Bez Srpske liste nema ni Vlade Kosova

Vesti 08. okt 201909:47 > 09:50
Podeli:
Izvor: N1

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić rekao je da je bez razgovora sa ovom političkom partijom formiranje nove vlade Kosova nemoguće, jer to kažu Ustav Kosova i zakoni.

Komentarišući izjavu lidera pokreta „Samoopredeljenje“ Aljbina Kurtija da će biti predstavnika Srba u „kosovskoj vladi“, ali ne predstavnika Srpske liste, Jevtić je za RTS rekao da Kurti govori šta bi želio, ali da je drugo šta stoji u zakonima.

POVEZANE VESTI

On je objasnio da u Ustavu, član 96, piše da će „predstavnik Srba u Vladi Kosova biti izabran većinom predstavnika te zajednice u kosovskoj skupštini“.

„Tu nema rasprave. To što govori Kurti da će uzeti ne znam kog Srbina, to je kao da ćemo mi reći da nećemo da Kurti bude premijer nego ćemo uzeti nekog drugog. Prosto je to nemoguće“, istakao je Jevtić.

Prema njegovim rečima, ukoliko Kurti želi da zaista bude predsednik vlade Kosova, on mora da uzme činjenicu da je Srpska lista pobedila.

„Sačekaćemo konačne rezultate, nije velika razlika između prve i druge stranke u ovom trenutku, putem pošte glasovi nisu izbrojani. Mada se pretpostavlja da je većina glasova koji su došli putem pošte za ‘Samoopredeljenje'“, rekao je Jevtić.

Prema njegovoj oceni, albanski birači su na izborima poručili da nisu zadovoljni radom onih koji su nekoliko decenija bili na vlasti u Prištini i da hoće nove ljude, posebno što su partija Aljbina Kurtija i partija Ise Mustafe bile u opoziciji u prošlom sazivu parlamenta.

Jevtić je istakao da je vrlo važno to što je Srpska lista osvojila svih 10 mandata u parlamentu Kosova.

„To znači da nismo ostavili prostor bilo kome od albanskih lidera da trguje sa onim što su interesi srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, dodao je Jevtić.