Drugi dan posete Erdogana: Trilateralni sastanak i ceremonija u Sremskoj Rači

Tanjug/Predsedništvo Srbije

Drugog dana posete Srbiji turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je, sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, bio domaćin Trilateralnog samita Srbije, BiH i Turske. Dvojica predsednika, kao i članovi Predsedništva BiH pritiskom na taster označili su početak radova na izgradnji autoputa koji bi trebalo da poveže Srbiju i BiH.


Turski predsednik završio je dvodnevnu posetu Srbiji.

19:05

Predsednica BNV s Erdoganom: Problemi u obrazovanju i informisanju Bošnjaka

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Jasmina Curić izjavila je na sastanku s predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom da se Bošnjaci u Srbiji imaju problema u obrazovanju i informisanju, saopštilo je BNV.

„Bošnjaci imaju aktuelan problem u obrazovanju, pošto je konstatovana drska diskriminacija dece bošnjačke nacionalnosti pri upisu u škole, kao i u oblasti informisanja, gde imamo primer odbijanja RTS-a da ispuni zahtev BNV-a za redakciju na bosanskom jeziku“, kazala je predsednica BNV, nacionalnog saveta bošnjačke manjine u Srbiji.

Na sastanku na kojem su bili i predsednici sandžačkih opština, Curić je Erdoganu kazala da BNV kroz institucije sistema, kako se navodi, „pokušava da obezbedi opstanak bošnjačkog naroda s bošnjačkim nacionalnim identitetom i rešavanje statusa regiona Sandžak“.

Curić je pozdravila Erdogana kao „lidera koji povezuje predstavnike država i naroda na Balkanu i motiviše ih na saradnju“, navodi se u saopštenju.

Zahvalila je Erdoganu za razvojne projekte Turske u Sandžaku i navela da je ta oblast i dalje ekonomski najnerazvijeniji region u Srbiji, s prosečnom nezaposlenošću iznad 55 odsto, piše u saopštenju.

18:05

Mihajlović: Auto-put Beograd-Sarajevo jedan od najvažnijih u regionu

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ocenila je da je danas započeta izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata koji treba da doprinese stabilnosti i razvoju regiona.

„Srbija i Bosna i Hercegovina ovim projektom ne samo da gledaju u bolju budućnost, već je i zajedno stvaraju, gradeći puteve i mostove koji će nas povezati i doprineti da se zajedno brže razvijamo i učinimo čitav region stabilnijim“, rekla je Mihajlović.

17:41

Simbolično označen početak izgradnje autoputa

Predsednici Srbije i Turske, Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan, kao i članovi Predsedništva BiH označili su, pritiskom na dugme, u Sremskoj Rači, početak radova na izgradnji dela autoputa Beograd-Sarajevo.

Predsednik Srbije rekao je da regionu „ništa nije toliko potrebno koliko putevi, pruge i povezivanje ljudi“

15:10

Vučić: Prvi put se potezale mape

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle trilateralnog sastanka Srbija-Turska-BiH da je današnji dan veliki zbog početka radova na autoputu Beograd-Sarajevo i da su na sastanku „prvi put potezali mape na kojima su ucrtavali autoputeve i pruge“, a da su svi ti putevi putevi koji povezuju ljude.

14:55

Erdogan: Govorilo se i razmišljalo o celom regionu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan istakao je da je najvažnije da se na trilateralnom sastanaku sa predsednikom Srbije i članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine govorilo i razmišljalo o celom regionu.

14:46

Na trilateralnom sastanku o autoputu, miru i stabilnosti

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik istakao je da se na trilateralnom sastaku sa predsednicima Srbije i Turske da su razgovarali o izgradnji autoputa koji povezuje Srbiju i BiH, gasovodu Turski tok i potrebi očuvanja mira i stabilnost.

13:55

Turska kompanija zainteresovana za autoput „Karađorđe“

Predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture razgovarali su sa delegacijom turske firme Kaljon o mogućnostima za saradnju na infrastrukturnim projektima u Srbiji, posebno u izgradnji brzih saobraćajnica, uključujući i šumadijski koridor „Vožd Karađorđe“.

Predstavnici kompanije „Kaljon“ iskazali su zainteresovanost da se bolje upoznaju sa projektima koje Srbija planira, posebno u oblasti drumskog, železničkog i vazdušnog saobraćaja, kao i stanogradnje, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kompanija „Kaljon“ osnovana je 1974, a bila je angažovana i na izgradnji novog aerodroma u Istanbulu i trenutno upravlja projektima ukupne vrednosti oko 30 milijardi evra.

13:21

Počeo trilateralni sastanak

Trilateralni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i članova Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, Milorada Dodika i Šefika Džaferovića počeo je u Palati Srbije.

11:41

Otkrivena spomen-ploča ubijenom turskom ambasadoru u Beogradu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Turske Melvutom Čavašogluom otkrili su spomen-ploču ambasadoru Turske u Jugoslaviji Galipu Balkaru, koji je ubijen 1983. godine. Ploča je otkrivena na mestu atentata, na uglu sadašnje Resavske ulice i Bulevara kralja Aleksandra.

Dačić je izjavio je da Srbija nedvosmisleno osuđuje svaki pokušaj ekstremizma, kao i svaki vid unošenja nemira i destabilizacije. Turski ministar Melvut Čavašoglu zahvalio je Srbiji, i vlastima u Srbiji, koji su, kako je kazao, stali u borbu protiv terorizma.

Čavašoglu je istakao da se Turska bori protiv svakog vida terorizma, bez obzira o kojoj je ideologiji reč.

Atentat na turskog ambasadora u Jugoslaviji Galipa Balkara izvršili su 9. marta 1983. godine članovi jermenske terorističke organizacije ASALA. Građani su posle atentata krenuli u poteru za napadačima i tada je ubijen student Mašinskog fakulteta Željko Milivojević, a teško ranjen pukovnik u penziji Slobodan Brajović.

Ranjen je i vozač turskog abasadora. Balkar je od zadobijenih rana dva dana kasnije preminuo u Neurohirurškoj bolnici.

8:49

Obustava saobraćaja na graničnom prelazu Bosanska Rača

Zbog polaganja kamena temeljca za autoput Beograd-Sarajevo, u periodu od 12 do 20 sati doći će do obustave saobraćaja na graničnom prelazu Bosanska Rača. Za vreme obustave, vozači mogu koristiti granični prelaz Pavlovića most.

8:25

Početak radova deset meseci od potpisivanja ugovora

Radovi na izgradnji auto-puta počinju deset meseci od potpisivanja komercijalnog ugovora za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju, javlja RTS.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju deonica potpisan je krajem prošle godine, a dokument su potpisali potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, v.d. direktora „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak i predsednik turske kompanije „Tašjapi“ Emrulah Turanli.

Budući auto-put gradiće se u dva pravca: Bijeljina-Sremska Rača (granica sa BiH)-Kuzmin i Požega-Kotroman (granica sa BiH). Prvog dana posete, nakon sastanka dvojice predsednika, održana je sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, a razmenjeni su i potpisani sporazumi između dve države.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da su, zahvaljujući predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, politički odnosi sa Turskom izuzetno dobri i da je uspostavljeno poverenje između dve zemlje.

Erdogan je poručio da se sa predsednikom Vučićem dogovorio o dve milijarde dolara robne razmene kao kratkoročnom cilju i o pet milijardi kao dugoročnom cilju. Prvi dan posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana završen je Srpsko-turskim poslovnim forumom na kome je učestvovalo više od 200 privrednika iz Turske.

  • Označen početak radova na izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo
  • Održan trilateralni sastanak Vučića, Erdogana i članova Predsedništva BiH
  • Vučić i Erdogan predsedavali sastanku Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske
  • Predsednici Turske i Srbije otvorili Srpsko-turski poslovni forum
  • Prvog dana posete Erdogana potpisano devet sporazuma
  • Predsednik Srbije ocenio da su odnosi Srbije i Turske „možda i najbolji u savremenoj istoriji“
  • Turska pokušava da pomogne da zemlje Zapadnog Balkana probleme ostave iza sebe, rekao Erdogan

POVEZANE VESTI