Janjić: Pitanje je da li će Srpska lista biti potrebna za formiranje vlade

Vesti 07. okt 201917:06 > 17:10
N1/arhiva

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose rekao je u Danu uživo, komentarišući izbore na Kosovu, da se retko dešava da dve opozicione stranke uzmu prva dva mesta. "To je ozbiljan znak dosadašnjim vlastima da društvo Kosova, ili većina, ne želi nastavak te politike. Mislim da se ulazi u jednu komplikovanu fazu formiranja vlasti Kosova, što može imati uticaja i na dijalog. Teme korupcije i iseljavanja opredelile su birače Kosova", kaže on.

Kako kaže, nastavak dijaloga je moguć.

„Desiće se sada ili kasnije, ali očigledno da se neće ostvariti prognoza Metjua Palmera da će se stvari rešiti između dva izbora. Mislim da će proces konstituisanja vlasti trajati do novembra“, kaže on.

Komentarišući izjavu Marka Đurića da će se sve odluke, pa i o eventualnom učešću Srpske liste u budućoj Vladi Kosova, donositi zajednički u Beogradu, Janjić kaže da je to normalno.

„Ako je Srpska lista državni projekat, ako njom upravlja Beograd, a upravlja, zašto kriti, ali postavlja se pitanje – da li će Srpska lista biti potrebna. Ako se napravi šira koalicija, onda je pitanje da li je Srpska lista potrebna vladajućoj većini. Jedina šansa za Srpsku listu je da Kurti pokuša da formira vladu, njemu se svakako biti potrebna“, kaže.

Kako kaže, trenutno imate pobednika koji formalno ima 10:0 u odnosu na druge Srbe, ali mogu da prođu i kao „Đurićevih 5:0“.

Iz Kosovske Mitrovice javio se reporter N1 Nenad Božović, koji je rekao da je, prema nekom poređenju sa 2017. godinom kada su takođe održani vanredni parlamentarni izbori, Srpska lista osvojila čak 8.000 glasova više.

Građani sa kojima je razgovarala ekipa N1 kažu da očekuju da žive bolje. Nisu se izjašnjavali da li je bitno što je Srpska lista osvojila svih 10 mandata, žele samo da žive bolje.

Zečević: Imaćemo novu vlast u Prištini i uključenu vladu SAD u pregovore

Govoreći o izborima na Kosovu, Slobodan Zečević sa Insituta za evropske studije kaže da misli da je to veliki poraz za Ramuša Haradinaja i njegovu „politiku konfrontacija“.

Kako kaže, albansko stanovništvo izgleda nije podržalo takvu vrstu politike.

„Nova vlada bi trebalo da pokrene dijalog, da pozitivno utiče na razgovor Beograda i Prištine. Čekalo se da se završe izbori, da se formira nova vlada. SAD imaju dva pregovarača za Kosovo, očekuju verovatno sa novom vladom da otvore dijalog i traže rešenje“, kaže on.

N1

Zečević kaže da „ćemo imati novu vlast u Prištini i uključenu vladu SAD u pregovore“.

„Sporazum bi u idealnim uslovima mogao da bude zaključen sledeće godine, što bi omogućilo Srbiji da malo brže krene ka EU, ovo stanje sa malim brojem poglavlja je poprilično problematično“, kaže on.

Ističe da misli da Erdogan ničim ne želi da iritira Vladu Srbije.

„Mislim da Erdogan sada vodi drugu politiku, dosta se promenilo u spoljnoj politici od puča 2016. godine. Odnosi sa Rusijom se prelamaju i prema Srbiji, ničim ne želi da uvredi Srbiju, želi da kaže da je sve što se dogovore Beograd i Priština u redu“, kaže Zečević.

Kaže da ga naša spoljna politika podseća na vremena iz Titove Jugoslavije.

„Nekadašnja Jugoslavija je imala stav da nije važno kakav je režim u drugoj zemlji, važno je da mi imamo ekonomske interese i saradnje“, kaže on.

Kako kaže, veću razmenu imamo sa BiH, nego sa Turcima i ozbiljan problem je što nemamo autoput prema Sarajevu.

„Privredna razmena i saradnja bi mogle da budu intenzivnije sa autoputem“, kaže on.