Poverenica: Podneta Inicijativa za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici

Vesti 07. okt 201915:25 > 15:28
Podeli:
Izvor: N1/arhiva

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je da će zahvaljujući zalaganju te institucije biti ukinute, kako je navela, sporne odredbe u Zakonu o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, kao i da je podneta Inicijativa za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Kako se navodi u saopštenju, Janković je kazala da su mnoge kompanije potpisale „Partnerstvo za ravnopravnost“ čime su potvrdile time, kako je rekla, odgovornost za poštovanje i primenu principa ravnopravnosti i nediskriminacije, sadržanih u Kodeksu ravnopravnosti koji je Poverenik objavio 2017. godine.

„Neophodno je da poslodavci poštuju prava i obezbede jednak tretman svih zaposlenih, a smanjivanje i suzbijanje diskriminacije iz oblasti rada i zapošljavanja je zajednički cilj Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i sindikalnih udruženja“, istakla je Janković na otvaranju sednice Glavnog odbora Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ povodom Svetskog dana dostojanstvenog rada.

Ona je navela da je potrebno povratiti vrednost rada i da to treba da bude jedan od nacionalnih prioriteta u Srbiji.

„Rad i zapošljavanje je već godinama oblast u kojoj građani i gradjanke podnose najviše pritužbi koje daju uvid u najčešće slučajeve diskriminacije sa kojom se najviše suočavaju žene, ali isto tako i pripadnici marginalizovanih društvenih grupa – nenapredovanje, otpuštanje, uskraćivanje različitih prava iz radnog odnosa, nejednake zarade žena i muškaraca za obavljanje istog posla“, naglasila je Janković.

Ona je dodala da je sindikati moraju biti spona izmedju radnika i poslodavaca i da je njihov zadatak da se zalažu za prava zaposlenih na dostojanstven rad i ravnopravan tretman.

Na otvaranju sednice govorio je predsednik UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković, a među učesnicima bili su i predstavnici JKSP Morava, Republičkog geodetskog zavoda i Visoke medicinske škole strukovnih studija u Ćupriji.