Sprečen šverc slonovače i skupih srebrnih satova na Batrovcima

Vesti 07. okt 201912:56 > 13:04
Podeli:
Izvor: Uprava carine

Zajedničkom akcijom policije i carine na graničnim prelazima Šid i Batrovci, 4. septembra 2019. godine, sprečen je pokušaj krijumčarenja zbirke antikvitetnog srebrnog novca, predmeta od slonovače i satova za koju se pretpostavlja da je izuzetno vredna.

Prekršaj je otkriven kada se u večernjim satima na izlazu iz zemlje za kontrolu prijavio kamion hrvatskih registarskih oznaka, koji je iz Peći ka Zagrebu prevozio stari nameštaj i aparate za merenje struje. Bez obzira što je vozač rekao da osim prijavljene robe ne prevozi ništa drugo, na osnovu analize rizika izdvojen je za detaljnu kontrolu, pa je kamion dopraćen do prelaza Batrovci, gde je pregledan mobilnim skenerom.

„Zbog nepravilnosti uočenih na snimku izvršen je istovar i detaljan pregled tovarnog dela, kada je zatrpana prijavljenom robom otkrivena i platnena putna torba puna vrednih antikviteta.U njoj je najpre pronađena crna kožna torbica sa 82 metalne kovanice iz različitih perioda, najverovatnije od srebra, ukupne težine preko dva kilograma. Među njima je najviše američkih dolara iz perioda od 1795. pa do 1922. godine, britanskih funti, austrijskih šilinga, novozelandskih kruna iz IX i prve polovine XX veka“, kaže se u saopštenju.

Pored toga u istoj torbi pronađeno je i pet kutija za nakit i tri narukvice, po svemu sudeći, izrađenih od slovače, kao i sedam ženskih ručnih časovnika, za koje se takođe pretpostavlja da imaju antikvitetnu vrednost.Da bi se pouzdano utvrdilo da li je reč originalnim ili falsifikovanim predmetima, zbirka će biti podvrgnuta stručnoj ekspertizi.

„Ukoliko je reč o originalnim primercima, pojedine među pronađenim kovanicama, prema pretpostavkama stručnjaka, mogu da dostignu basnoslovne sume na tržištu antikviteta. Nakon uspešno otkrivenog pokušaja krijumčarenja ove vredne zbirke, vozač i zaplenjeni antikviteti predati su policiji i tužilaštvu u dalju nadležnost“, dodaje se u saopštenju.