Obradović traži od Vlade da objavi ugovor o readmisiji migranata sa Austrijom

Vesti 07. okt 201912:45 > 12:52
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Dveri Boško Obradović zatražio je od Vlade Srbije da objavi ugovor o kojem je govorio bivši ministar unutrašnjih poslova Austrije, Herbert Kickl, po kojem se migranti koji ne dobiju azil u Austriji, vraćaju Srbiji.

Obradović je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da je o postojanju tog ugovora Kickl govorio za austrijske medije i pitao da li taj ugovor znači da Srbija postaje centar za migrante na Balkanu.

Obradović je naveo da niko iz Dveri nema problem s tim da se pomogne ljudima u nevolji, naročito onima koji beže od rata, ali da za državu na prvom mestu moraju da budu građani Srbije i njihovi životi i bezbednost.

„Ideja da Srbija bude centar za migrante i da se njima dodeljuju seoska imanja i kuće je neodrživa i o tome su poslanici Dveri nekoliko puta govorili u Skupštini. Pre svega, ti ljudi ne žele da ostanu ovde, a Srbija prvo treba da reši probleme i stambeno pitanje svojih građana koji žive ispod granice siromaštva“, rekao je Obradović.

On je ocenio da nema mogućnosti da se bilo kakav dugoročniji prihvat migranata sprovede na inkluzivan način što znači potencijalne probleme u budućnosti. 

Obradović u Skupštini zalepio plakat s natpisom „Bojkot“

Obradović je u Domu Narodne skupštine Srbije zalepio plakat sa natpisom „Bojkot“.

U skupštinskom holu Obradović je preko panela na kojem je slika Doma Narodne skupštine Srbije, zalepio plakat koji lepe učesnici protesta „Jedan od pet miliona“, a lideri Saveza za Srbiju su ga lepili juče u nekoliko gradova u Srbiju gde su počeli kampanju pozivanja građana da bojkotuju predstojeće izbore.

POVEZANE VESTI

Obradović je na konferenciji za novinare u skupštinskom holu ponovio da su za čelnike Savez za Srbiju završeni bilo kakvi pregovori s predstavnicima vlasti o izborima koji bi trebalo da budu u martu sledeće godine, odnosno da je za njih kasno. „Ovo je bojkot ne izbora, nego političkog ludila i zla u kojem živimo u poslednjih osam godina, bojkot nenormalnih medija, bojkot izbora, bojkot Skupštine i nenormalnog političkog sistema u kom Srbija danas živi“, rekao je Obradović.

On je kazao da su krenuli u kampanju i da će obići celu Srbiju kako bi svim građanima objasnili zašto je potreban bojkot.

Povodom dolaska predstavnika Evropskog parlamenta da posreduju u dijalogu vlasti i opozicije, Obradović je rekao da su dobrodošli i da uvek mogu s njima da se sastanu i razgovaraju o fer i poštenim izborima, ali ne o izborima koji treba da se održe na proleće, nego izborima pre kojih bi bio potpisan sveobuhvatan sporazum i prihvaćeni zahtevi građana s protesta devet meseci pre održavanja izbora.

On je kazao da je to što dolaze evropski posrednici, dokaz velike političke krize u Srbiji i da je potreban neko sa strane da rešava probleme, jer nema normalne debate ni dijaloga izmedju vlasti i opozicije. Pošto se konferencija za novinare završila, Obradović otišao, a skupštinsko obezbedjenje je odlepilo s panela plakat „Bojkot“.