Šarčević o incidentu na ekskurziji: Problem bio u dokumentaciji autobusa

Vesti 07. okt 201912:00 > 12:06
N1

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da je 9. beogradska gimnazija, čiji su đaci nedavno morali da putuju u Sloveniju preko Mađarske jer im hrvatska policija nije dozvolila ulaz u tu zemlju, uradila kompletnu pripremu ekskurzije prema pravilniku ali da je problem bio u nepotpunoj dokumentaciji za jedan od tri autobusa koje je angažovala turistička agencija.

Navodeći da se novi pravilnik primenjuje od marta i da su „svi upoznati“ sa njegovim odredbama, ministar je najavio da će organizatori đačkih ekskurzija koji ne poštuju odredbe tog pravilnika, biti sankcionisani.

„Do sada je bilo nekoliko prijava nepravilnosti i svaka od njih je u proceduri. U narednom periodu utvrdiće se kolike su dnevnice nastavnika, koliki uticaj ima savet roditelja na realizaciju putovanja, zašto se ne poštuje organizacija putovanja u zemlji za sve osim maturante, zašto odlazi manji broj nastavnika u odnosu na pravilnik.

POVEZANE VESTI

Ovo su samo neka od pitanja koje ćemo postaviti organizatorima putovanja“, naveo je Šarčević a prenelo Ministarstvo prosvete. Komentarišući slučaj gimnazijalaca iz Prokuplja koji su napadnuti tokom ekskurzije u Italiji, Šarčević je rekao da se detalji istrage očekuju „u narednim danima“.

Dodao je da će se u narednom periodu raditi na većem angažovanju saveta roditelja i uključivanju đačkih zadruga u proceduru organizacije ekskurzija kako bi putovanje bilo kvalitetnije i jeftinije.