Slučaj paljenja ambasade SAD: Opet odloženo ročište policijskim starešinama

Vesti 07. okt 201911:12 > 11:19
N1

Pripremno ročište u sudskom postupku protiv petorice policijskih starešina koji se terete za propuste u obezbeđivanju američke ambasade u vreme mitinga "Kosovo je Srbija" 2008. godine, kada je ambasada zapaljena, trebalo je da bude održano u Višem sudu u Beogradu, ali je po drugi put odloženo.

Ročište na kom je trebalo da budu predstavljeni dokazi koji će biti izvedeni na glavnom pretresu, odloženo je zbog odsustva branioca jednog od optuženih, koji nije mogao da prisustvuje zbog radnih obaveza.

Iako je bilo planirano da se petorica policijskih starešina izjasne o optužbama koje im se stavljaju na teret, oni tu nisu učinili, jer je za to potrebno prisustvo svih branilaca u postupku.

Starešine su optužene za teško delo protiv opšte sigurnosti. Oni su u vreme nereda ispred američke ambasade bili na važnim mestima u beogradskoj policiji, Upravi policije MUP Srbije i Žandarmeriji.

Više javno tužilaštvo tereti Mladena Kuribaka, Slobodana Vukolića, Stevana Bjelića, Zorana Raškovića i Bojana Markovića.

Nastavak postupka zakazan je za 27. novembar, a pripremno ročište prvobitno je bilo zakazano za jul, ove godine, ali je i ono odloženo.

Početkom godine, Apelacioni sud pravosnažno je oslobodio grupu mladića optuženih za učešće u neredima ispred američke ambasade i „izazivanje opšte opasnosti“, zbog nedostatka dokaza.

Sud je tada konststovao da oni ne mogu da budu povezanibsa smrću mladića Zorana Vujovića, koji je stradao u požaru u ambasadi.