Opozicija podeljena o razgovorima o izbornim uslovima – jedni idu, za neke kasno

Vesti 06. okt 201917:09 > 19:24
Printscreen

Bivši evroposlanici Eduard Kukan i Knut Flekenštajn u sredu i četvrtak naredne sedmice biće posrednici Evropskog parlamenta na sastancima predstavnika vlasti i opozicije u Srbiji. Za sada, opozicija je podeljena - pojedine stranke će se odazvati sastancima, neke još većaju, a pojedini kažu da je za pregovore kasno.

Kasno li predstavnici Evropske Unije u srpski parlament stižu? Imaju zadatak da 9. i 10. oktobra vlast i opoziciju stave za isti sto i posreduju u dijalogu kako bi se stvorili uslovi za fer i slobodne izbore.

Narodna poslanica Marinika Tepić kaže da Stranka slobode i pravde, kao i sve članice Saveza za Srbiju, neće ići.

„Vreme je isteklo, zakasnelo se za prolećne izbore, nijedan od naših zahteva i protesta ‘1 od 5 miliona’ nije primenjen ni jedan dan, evo ni danas čak, a kamoli devet meseci koliko je minimum. Naravno, sa predstavnicima EU uvek želimo neposredan dijalog, ali ne i sa predstavnicima režima koji su najpre upravo tu Skupštinu posramili i unizili, a potom i celo društvo i sistem, vladajući mržnjom, strahom i represijom“, izjavila je Tepić.

POVEZANE VESTI

Isti stav ima i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac. Ipak, čeka da konačnu odluku, o učešću u dijalogu, u ponedeljak, donese predsedništvo stranke.

„Očekujem da Demokratska stranka na Predsedništvu potvrdi ono što je usaglašeno na Savezu za Srbiju – da se ne ide na ono za šta poziv prosleđuje Maja Gojković i očekujem da se potvrdi odluka Glavnog odbora da ćemo razgovarati sa međunarodnom zajednicom i nevladinim organizacijama“, kazao je Lutovac.

Iako su već doneli odluku o bojkotu, sastanku će ipak prisustvovati Socijaldemokratska stranka.

Pozivu na dijalog odazvaće se i Nova stranka. Predsednik te stranke Zoran Živković kaže da oni još nisu odlučili da li će bojkotovati izbore.

„Mislim da je to dobra prilika da kažemo SNS-ovcima u lice, a i međunarodnoj zajednici, šta sve ne valja oko izbornih uslova u Srbiji, pre svega, pored pet-šest drugih problema, to su mediji, odnosno crna medijska slika Srbije“, izjavio je Živković.

Odluku o bojkotu nije još doneo ni Pokret slobodnih građana, u kom kažu da nisu dobili zvanični poziv za dijalog. Dodaju, ako ih pozovu da će se na sastanke sigurno ići.

Nema vremena da se svi zahtevi opozicije za fer i slobodne izbore ispune, ali svaki razgovor može da doprinese napretku, ocenjuje profesor političkih nauka Veselin Kljajić.

„Ono što je najopasnije jeste kada vi odustanete od svega toga i kažete – neću da razgovaram više ni sa kim. A kad nećete da razgovarate ni sa kim, vi se zatvarate u same sebe. To jeste legitiman način borbe, to jeste nešto što je skroz ok, ali ja nisam siguran na duge staze šta to može da nam donese“, kaže Kljajić.

Bivši poslanici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn krajem avgusta su u Beogradu odvojeno razgovarali sa predstavnicima vlasti i opozicije. Kukan i Flekenštajn bili su i deo „trojke“ Evropskog parlamenta koja je posredovala u rešavanju političke krize u Makedoniji 2015-2016. godine.