Samardžić predstavio političku organizaciju Glas, zalaže se za EU i NATO

Vesti 06. okt 201913:31 > 13:45
Podeli:
Izvor: Promo

Povodom devetnaestogodišnjice 5. oktobra javnosti se zvanično predstavila politička organizacija Glas ! / The Voice koju je osnovao profesor Filozofskog fakulteta, istoričar Nikola Samardžić, a koji je rekao da se Srbija nalazi u dubokom društvenom sukobu zbog odsustva snage, hrabrosti, intelektualnog i moralnog kapaciteta da reši najvažnija pitanja: status Kosova i pomirenje, integracija sa susedima, Evropom i SAD. Zalaže se za ulazak Srbije u NATO.

Profesor Samardžić podsetio je na propuštene šanse jedne generacije, i ukazao na njenu obavezu da ponovo preuzme odgovornost za budućnost Srbije i njenih suseda.

„Peti oktobar bio je naša pobeda, pred kojom smo odgovorni, pobeda koju moramo ponoviti da bi bila potpuna, i koju ćemo ponoviti. Niko nam drugi nije kriv, ako se nismo dovoljno borili. Ali su jasni naši zadaci za budućnost“, naveo je Samardžić.

On je ocenio da se nalazimo u jednom dubokom društvenom sukobu zbog odsustva snage, hrabrosti, intelektualnog i moralnog kapaciteta da rešimo naša najvažnija pitanja: status Kosova i pomirenje, integracija sa susedima, Evropom i SAD, završetak tranzicije koji bi uzeo u obzir nove socijalne i ekononske prioritete, nove i slobodnije finansijske institucije, školovanje i lečenje, ali i zaštitu prirode.

„Šengen za Zapadni Balkan, nakon ulaska Bugarske, Rumunije i Hrvatske u zajednički evropski prostor, bio prvi konkretan korak u punoj evropskoj integraciji, koji će nas učiniti slobodnim, i izbrisati sve naše suvišne razlike. Susedi su naša šansa i privilegija. Bili smo, do nedavno, i sredozemni narod, i želimo u istu evropsku državu i NATO zajednicu sa Slovenijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Grčkom, Kiprom i Maltom. Evro se piše na latinici, grčkom i ćirilici“, naveo je Samardžić.

On je upozorio Srbiju i Evropu na rusku pretnju i kinesku invaziju. „Potrebni su nam kineski privatni, a ne partijski investitori. Naši politički saveznici bore se protiv režima u Moskvi i za celovitost demokratske i slobodne Evrope, i za nezavisnost Hongkonga od tiranije Pekinga“, dodao je.

Evropa je naš stav, nas je 500 miliona, naglasio Samardžić.