Kljajić: Mislio sam da više nikada neću predavati o borbi za slobodnu reč

Vesti 06. okt 201909:16 > 09:17
Podeli:
Izvor: N1

Profesor novinarstva na Fakultetu političkih nauka Veselin Kljajić kaže da se i danas borimo za stvari za koje se činilo, pre 20 godina, da više nećemo. "Ono što mene pogotovo dotiče, jesu medijske slobode, ozbiljno urušen profesionalizam i kredibilitet, o dignitetu da i ne govorim". Smatra da će izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister tu temu otvoriti "sasvim sigurno na način koji neće biti blag kao do sada". Vidljivi su signali da će doći do nekog popuštanja, ali da će doći do ozbiljnog otvaranja medija, nisam siguran, dodaje.

Profesor Kljajić, komentarišući pitanje koje se postavlja u javnosti – zašto nikad nije došlo do „6. oktobra“, kaže da se svake godine, na godišnjicu, ponavlja ista priča. „Ono što je izvesno je da smo ostali društvo izneverenih očekivanja, da su se u međuvremenu iskopani rovovi produbili, da su podele sve veće, da i dalje govorimo u terminima „mi“ i „oni“, da su na sceni, sa jednim izuzetkom, gotovo ista lica koja su bila i pre 19 godina, da je apatija u jednom značajnom delu društva uzela maha i da se ponovo borimo za stvari za koje se činilo, pre 20 godina, da više nećemo. Nedavno sam primio generaciju brucoša, ispred katedre za novinarstvo, i rekao im da sam mislio da više nikada neću predavati ono što sam predavao pre 20 godina – o borbi za slobodnu reč, o istini, o nekim osnovnim postulatima novinarstvima, a ja to, nažalost, ponovo radim“, naveo je profesor.

Upitan da li vidi neku vezu između tadašnjih protesta i ovih današnjih, Kljajić kaže da je važna stvar što oni i danas dolaze odande odakle treba da dođu – iz studentskog jezgra, od mladih. Kako navodi, nažalost ima i nekih sličnosti, a najveći problem je što se „ponovo borimo za iste stvari“. „Ono što mene pogotovo dotiče jesu medijske slobode, ozbiljno urušen profesionalizam i kredibilitet, o dignitetu da i ne govorim… Ozbiljno postradala profesija, osiromašeni novinari, manipulacije, mnogo više spinova, PR-a, propagande nego novinarstva onakvog kakvim mi studente učimo“, istakao je.

Mekalister će temu medija otvoriti na način koji neće biti blag kao do sada, navodi Kljajić upitan o mogućem sastanku opozicije i vlasti posredstvom predstavnika EP.

Kaže da, ipak, nije za porediti tadašnje proteste i aktuelne, jer su oni 2000. bili masovni, studenti su bili daleko prisutniji, a vremena su bila drugačija i rezultati su bili drugačiji… „Kad se tako posmatra, čini se da danas nemate ni izbliza taj kvantum koji smo imali onda. S druge strane, bilo je za očekivati da jedna vrsta pobune krene od onih na kojima leži budućnost, i koji imaju problem s time što ne vide budućnost na prostoru na kom žive“, dodaje. Kako će se to razvijati dalje, zavisiće od energije koji ti protesti nose, navodi.

Upitan o nikad sprovedenoj lustraciji, što se u javnosti komentariše kao jedna od grešaka nakon petooktobarske revolucije, kaže da je jedan od mnogih razloga što smo postali društvo iznevernih očekivanja – što neki važni ljudi nisu lustrirani i što nismo konstituisali sistem institucija. „Oni koji su snosili najveći deo krivice za sve ono što se dogodilo – od te krađe izbora, pa unazad, koji su širili govor mržnje, koji su bili bukvalno raspirivači vatre, svega onoga što su kasnije pretvorili u ratove na ovim prostorima“, podvukao je gost Novog dana.

Bojkot ili ne: „Sve dok se dele, šanse opozicije za promene su manje“

Upitan o najavama bojkota predstojećih izbora u Srbiji, profesor FPN kaže da bi bilo veoma dobro za opoziciju da se što više političkih aktera nađe zajedno iza jedne ideje.

Čini mi se da je od presudne važnosti da se stvori jedna jaka politička organizacija koja bi mogla da se suprotstavi ovako snažnom SNS, dodaje. „Sve dotle dok se dele na one koji su za bojkot ili oni koji su protiv, a ja naslućujem da će ovih koji će izaći biti više nego što u ovom trenutku izgleda, šanse opozicije za ozbiljan uspeh i za promene postaju sve manje“, ističe.

Kljajić kaže da sebe svrstava u one koji su uvek za dijalog, jer sve se na kraju završi u razgovoru i dijalogu, navodeći i da razume da je teška situacija u ovom trenutku.

Iako mi se čini da je u ovom času strašno nepopularno reći to, ali ja samo imam upit – šta posle bojkota, šta dan posle, šta šest meseci, godinu posle, koje su to metode kojima ćete vi moći da ostvarite ono što biste ostvarili u parlamentu, dodao je.

Zato ponavlja da treba insistirati na tome da što više aktera treba da se okupi oko jedne ideje – da li su za bojkot ili za izlazak na izbore – ali, ističe da ne treba nijednog časa odustati od borbe za poboljšanje izbornih uslova. „Za mene, s obzirom da se time bavim, jedan od predominantnih momenata jesu mediji, uslovi u polju medijske industrije“.

Kljajić kaže da je tačno da nema vremena da se najveći deo zahteva ispuni na način na koji opozicija i SzS to očekuju. Ne sporim da su najvećim delom u pravu u tome što zahtevaju, ali situacija na terenu pokazuje da nije moguće doći do rešenja u tako kratkom vremenu, navodi. Međutim, moguće je popraviti jedan značajan deo predložaka za izborni proces, i mislim da na tome treba insistirati i zato sve vrste razgovora mogu da doprinesu, naveo je, odgovarajući na pitanje da li opozicija treba da se odazove pozivu da sedne za sto sa predstavnicima vlasti, uz posredstvo zvaničnika EU.

Smatra da je najopasnije kada se odustane i kaže – neću da razgovaram ni sa kim. To jeste legitiman način borbe, ali nisam siguran, na duge staze, šta to može da donese, istakao je.

Upitan da li će pitanje medija biti na stolu, Kljajić kaže da će izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister tu temu otvoriti „sasvim sigurno na način koji neće biti blag kao do sada“. Izvesni signali da će doći do nekog popuštanja, da će doći do nekog otvaranja u medijskom polju su već vidljivi, ali da će doći ozbiljnog otvaranja medija – nisam sasvim siguran, navodi.

Na pitanje da li je EU zainteresovana da se to dogodi, Kljajić kaže da, po ovome kako su se do sada ponašali, misli da nisu. „Jer da su hteli, mislim da bi ta vrsta pritisaka bila veća i snažnija i bilo bi konkretnih insistiranja“, naglasio je. Čini mi se da u ovom trenutku to nije u njihovoj agendi na nekom od prvih mesta, ocenjuje profesor FPN.

O Kosovu, izborima i imenovanju Grenela…

Osvrćući se na izbore na Kosovu koji se danas održavaju, Kljajić kaže da se nada da će prištinske vlasti dozvoliti da se glasa sa nekim drugim dokumentima (ne samo sa kosovskim). Ocenjuje da su ovi, inače vanredni parlamentarni izbori, u mnogo čemu drugačiji od prethodnih, pre svega, kako ocenjuje, zbog kohezije unutar albanskih partija, ali i zbog toga što su bili vrlo tolerantni jedni prema drugima. Smatra da će doći do jedne nove koalicije u opozicionom bloku.

„Naznake su bile, pogotovo nakon angažovanja novog američkog posrednika, da će se dijalog nastaviti i da će takse biti ukinute. Na prvi pogled sve deluje da se ide u jednom dobrom pravcu, da li će on zaista biti dobar, ne znam. Za Srbe je izrazito važno da uzmu što veći broj mandata. Sedam je nekakav minimum i ja pretpostavljam da se ne postavlja pitanje da li će se to dogoditi, već se postavlja pitanje koliko će između sedam i 10 biti“, naveo je.

Predsednik SAD Donald Tramp imenovao je diplomatu Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

Kljajić kaže da je Grenel čovek koji dosta liči na američkog predsednika i da je u kratkom periodu svog „ambasadorovanja“ u Nemačkoj pokazao ne mnogo diplomatskog takta. „On je čovek koji nastupa agresivno, koji ima sjajne veze u nemačkoj vladi, ali koji se ni malo ne libi da se meša u unutrašnje stvari, da daje preporuke itd. Tako da će on taj svoj imidž demonstrirati i ovde, to je sasvim izvesno. Ne verujem da neće sarađivati sa Metjuom Palmerom, naprotiv, mislim da će ta saradnja biti vrlo tesna. Mislim da se tražio neko ko je iz drugog miljea, a Grenel to jeste, i neko ko će na neki način ubrzati celu ovu priču, a Grenel će to učliniti“, ocenjuje gost N1.

Smatra da je Tramp ovo uradio u pokušaju da ubere još neki politički poen na spoljnopolitičkom planu.

Episkop bački Irinej izjavio je za Večernje novosti da Kosovo i Metohija ne mogu biti zauvek oteti bez pristanka Srbije, kao i da je Rusija poslednja linija odbrane hrišćanskih vrednosti.

Komentarišući to u Prelistavanju štampe, Kljajić kaže da nemamo baš mnogo institucija koje se mogu pohvaliti osmovekovnim trajanjem kao SPC, navodeći da je to za duboko poštovanje, ali kaže da je ova poruka politička i da je na fonu izbora koji se događaju. „I ako je pažljivo pročitate između redova, ona glasi – ne mogu zauvek. Mislim da je SPC vrlo svesna situacije u kojoj se nalazimo i da vrlo dobro zna šta su neminovnosti koje moraju da uslede, a ovo bi bila jedna utešna izjava, na fonu onoga što su s jedne strane činjenice, a s druge strane mitovi“, zaključio je.