Na Kosovu vode Samoopredeljenje i DSK, Srpska lista ubedljiva u srpskim mestima

Tanjug/Filip Krainčanić

Na Kosovu se održani parlamentarni izbori. Prema preliminarnim rezultatima, najviše glasova osvojile su stranke koje su dosad bile u opoziciji - Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova. Srpska lista ubedljivo je pobedila u opštinama sa srpskom većinom. Nepravilnosti su zabeležene na više desetina mesta. Tužilaštvo odredilo pritvor za dve osobe iz biračkog odbora u OŠ "Sveti Sava" u severnom delu Kosovske Mitrovice jer su omogućili jednoj ženi da glasa sa izvodom iz matične knjige rođenih.

23:51

CIK: Samoopredeljenje prešlo u vodstvo

Samoopredeljenje Aljbina Kurtija vodi na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu sa 26,10 odsto glasova, dok Demokratski savez Kosova ima 25,21 odsto, pokazuju rezultati koje je objavila kosovska Centralna izborna komisija (CIK), na osnovu 77 odsto prebrojanih glasova.

Na trećem mestu je Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija koja je osvojila 21,7 odsto glasova, sledi koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Kosova sa 11,6 odsto, dok koalicija Socijaldemokratske inicijative, Alijanse novo Kosovo i Partije pravde ima 5,08 odsto glasova, objavljeno je na sajtu CIK-a.

Od srpskih partija ubedljivo vodi Srpska lista koja je prema do sada poznatim rezultatima obezbedila svih 10 mesta koja pripadaju srpskoj zajednici.

23:22

Veselji: Narod je kazao svoje, bićemo deo opozicije

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji objavio je da će njegova stranka od sada biti deo opozicije, jer na prevremenim parlamentarnim izborima nije osvojila najviše glasova.

„Mnogo smo radili da pobedimo na ovim izborima, ali u tome nismo uspeli. Narod je kazao svoje. Mi ćemo biti deo opozicije“, rekao je Veselji na konferenciji za novinare.

23:20

Slavlje Srpske liste u Kosovskoj Mitrovici

Građani severnog dela Kosovske Mitrovice slave večeras na trgu u blizini spomenika Knezu Lazaru pobedu Srpske liste na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu.

Slavi se uz trubače, a na trgu su i čelnici Srpske liste koja je prema preliminarnim rezultatima osvojila svih deset mandata u Skupštini Kosova.

22:57

NVO: DSK, Samoopredeljenje i DPK osvojili najviše glasova

Demokratski savez Kosova osvojio je prvo mesto sa 24,83 odsto glasova na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, prema preliminarnim rezultatima koje je objavila koalicija nevladinih organizacija „Demokratija na delu“ (DnD).

Prema rezultatima koalicije nevladinih organizacija DnD koja je nadgledala izborni proces, na osnovu 53 odsto prebrojanih glasova na drugom mestu je Samoopredeljenje sa 23,63 odsto glasova, dok je na trećem mestu Demokratska partija Kosova sa 22,83 odsto.

Koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Kosova osvojila je 12,8 odsto, dok je koalicija Socijaldemokratske inicijative, Alijanse novo Kosovo i Partije pravde dobila 5,29 odsto glasova.

Od srpskih stranaka vodi Srpska lista sa 6,35 odsto glasova, koalicija Sloboda osvojila je 0,19 odsto, Samostalna liberalna stranka 0,16 odsto, a Partija kosovskih Srba 0,08 odsto glasova.

U ove rezultate nisu uključeni glasovi putem pošte, glasovi dijaspore i glasovi osoba sa posebnim potrebama.

Ukupna izlaznost na izborima bila je 783.423 ili 44,15 odsto upisanih birača.

22:05

Vučić: Ubedljiva pobeda Srpske liste, najdraža do sada

Srpska lista osvojila je više od 90 odsto glasova u svim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Vučić je kazao da je Srpska lista na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu ostvarila najubedljiviju pobedu u svojoj istoriji.

21:57

DSK osvojio 64.521, a Samopredeljenje 59.492 glasa

Centralna izborna komisija objavila je da je na osnovu 35 odsto prebrojanih listića najviše glasova dobio Demokratski savez Kosova – 64.521 glas.

Na sajtu CIK-a na drugom mestu je Samoopredeljenje 59.492 glasova, dok je treća Demokratska partija Kosova sa 57.717 glasova.

Koalicija Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija Kosova imaju 33.225 glasova.

Srpska lista je dobila 13.994 glasova, dok su ostale stranke zajedno dobile 25.242 glasa.

Očekuje se da će se preliminarni rezultati izbora biti poznati pre ponoći.

U njih nisu uključeni glasovi iz dijaspore, glasovi poštom i glasovi osoba sa posebnim potrebama.

21:07

CIK: Najveća izlaznost u srpskim sredinama

Najveća izlaznost zabeležena je u opštinama sa srpskom većinom, objavljeno je na sajtu Centralne izborne komisije (CIK).

Najveći odziv birača zabeležen je u opštini Zubin Potok, gde je glasalo 57,31 odsto upisanih glasača.

Na drugom mestu je opština Štrpce sa 55,18 odsto, slede Klokot sa 51,91, Novo Brdo sa 51,86 odsto, Zvečan sa 51,63 i Ranilug 51,20 odsto.

Na sedmoj poziciji po broju glasača je opština Leposavić sa 46,84 odsto, zatim Parteš sa 45,96 odsto, Gračanica sa 44,82 odsto i poslednja po izlaznosti od opština sa srpskom većinom je opština Severna Mitrovica.

21:00

I Mustafina, i Kurtijeva, i Veseljijeva stranka proglasile pobedu

Političke stranke Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, Demokratski savez Kosova (DSK) Ise Mustafe i Demokratska partija Kosova (DPK) Kadrija Veseljija, proglasile su pobedu na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu.

20:42

Portal KoSSev saopštio je na svom Tviter nalogu da se trenutno nalazi pod jakim hakerskim napadom.

20:06

Opoziciji najviše mesta u novom sazivu parlamenta

Izlazne ankete Instituta za studije javnosti (PIPOS) i Radio televizije Kosova pokazuju da su najviše glasova na današnjim izborima osvojili Samoopredeljenje Aljbin Kurtija 28,1 odsto, i Demokratski savez Kosova Ise Mustafe 27,9 odsto. Te dve stranke su u prethodnom sazivu Skupštine Kosova bile u opoziciji. 

Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija osvojila je 25,8 odsto.  

Prethodno je prištinska televizija Klan Kosova objavila rezultate izlaznih ankete, prema kojem dva prva mesta dele Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje sa 30 odsto dobijenih glasova.

Na trećem mestu je Demokratska partija Kosova sa 22,28 odsto glasova, slede Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom Kosova sa 10,58 odsto glasova.

Prema istim anketama koalicija Socijaldemokratska inicijativa Kosova, Alijansa novo Kosovo i Partija pravde nisu prošli izborni prag, dobili su svega 4,41 odsto.  

Prema ovakvim rezultatima DSK i Samoopredeljenje dobiće po 32 poslanička mesta, DPK 24, ABK-SDPK 11 poslaničkih mesta. 

Izlazne ankete predstavljaju rezultate anketiranja birača nakon što su izašli sa birališta, a ne zvanične rezultate.

19:50

Izlaznost skoro 44 odsto

Prema podacima CIK-a, na osnovu obrađenog 71,73 odsto biračkog materijala na izbore je izašlo 43,82 odsto građana sa pravom glasa.

Na osnovu obrađenih svih biračkih mesta u sredinama sa srpskom većinom, u opštinama Čokot glasalo je 51,91 odsto birača upisanih u birački spisak, Partešu 45,96 odsto, Ranilugu 51,20 odsto, Zvečanu 51,63 odsto, severnoj Kosovskoj Mitrovici 42,99 i Novom Brdu 51,86 odsto.

Na osnovu obrađenog skoro 72 odsto biračkog materijala, u Gračanici je izlaznost bila 48,12, Štrpcu 54,19, a u Leposaviću 46,57 odsto.

19:15

Đurić: Srpske sredine apsolutne prve po izlaznosti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da su srpske sredine apsolutno prve po izlaznosti na izborima na Kosovu.

„Već sada imamo 1.000 glasača više nego na prethodnim izborima. Kosovska Mitrovica, Štrpce, Gračanica, samo se ređaju na listi mesta gde su Srbi masovnije izlašli na glasanje u odnosu na Albance“, rekao je Đurić za televizuju Pink.

19:06

Hapšenja zbog slikanja glasačkih listića

Policija Kosova u Prizrenu saopštila je da je privela sedam osoba zbog toga što su fotografisali svoj glasački listić.

Protiv njih petoro određen je pritvor od 48 časova i pokrenut slučaj „ugrožavanja tajnosti glasanja“.

Druga dvojica oslobođena su po redovnoj proceduri.

Zbog istog dela i dvojica građana u opštini Klina su privedena i prema rečima portparola Regionalne policije u Peći Dževata Ibraja njima je određen pritvor od 48 sati.

Prema informacijama koalicije nevladinih organizacija Demokratija na delu (DnD) do 14 časova u 52 glasačka mesta identifikovana su i 83 slučaja slikanja glasačkog lista, što predstavlja krivično delo.

19:05

Zatvorena birališta

Birališta na parlamentarnim izborima na Kosovu zatvorena su u 19 časova.

18:21

Tužilaštvo odredilo pritvor za dve osobe privedene u Mitrovici

Kosovsko tužilaštvo saopštilo je da su na osnovu primljenih informacija registrovali samo jedan slučaj kršenja izbornog procesa u Severnoj Mitrovici i da je tužilaštvo izdalo nalog za određivanje 48-časovnog pritvora dvema osobama koje su bile uključne u taj slučaj, prenosi KoSSev.

„Koristimo ovu priliku da obavestimo javnost da će sve osobe koje fotografišu glasanje biti privedene radi provere da li je izvršeno krivično delo povrede tajnosti glasanja“, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Prethodno je iz tog tužilaštva saopšteno da su u Severnoj Mitrovici po nalogu tužioca dve osobe (članovi izborne komisije u biračkom centru u Osnovnoj školi Sveti Sava, kontrolor reda i predsedavajući izborne komisije) pritvorene zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj tokom izbora.

17:04

U srpskim sredinama i dalje velika izlaznost

Prema podacima CIK-a o glasanju do 15h, izlaznost je i dalje povećana u opštinama sa srpskom većinom.

U severnoj Kosovskoj Mitrovici izašlo je 33,43 odsto birača, u Klokotu 33,67 odsto, u Partešu 31,85 odsto, u Ranilugu 35,75 odsto, u Gračanici 34,25 odsto, u Zvečanu 39,34 odsto, u Zubinom Potoku 37,51 odsto, u Štrpcu 42,64 odsto, u Novom Brdu 39,84 odsto i u Leposaviću 37,69 odsto.

U biračke spiskove u opštinama sa srpskom većinom upisano je oko 117.000 birača, a glasa se za četiri politička subjekta, tri političke partije – Srpska lista, Partija kosovskih Srba i Samostalna liberalna stranka i koaliciju „Sloboda“.

Srbi biraju deset poslanika od ukupno 120 koliko ih broji kosovski parlament.

15:51

CIK je objavio da je do 15 časova na Kosovu glasalo više od pola miliona birača, što je oko 30 odsto od ukupnog broja upisanih u biračke spiskove.

14:38

Velika izlaznost u srpskim sredinama

U Štrpcu je najveća izlaznost od svih sredina uopšte na Kosovu do 11 časova, sa 20,34% (glasalo 2790), javlja KoSSev.

Istovremeno, moglo bi se reći da se vodi mrtva trka sa opštinom Leposavić, takođe većinski nastanjenom srpskim stanovništvom, gde je do 11 časova izlaznost bila 20,24% (3642 glasalo).

Sledeća opština po izlaznosti na celom Kosovu je Zvečan, sa 18,95% (1745), a za njom slede Novo Brdo sa 16,89% (1647) i Severna Mitrovica sa 16,27% (3653).

Ide Gračanica sa 15,49% (3382), Klokot sa 11,87% (457). Tek posle ovog niza, ide prva sredina nastanjena većinski Albancima i to Priština sa 11,45% (22384 ljudi), pa opet srpska sredina – Ranilug sa 11,26% (636).

Parteš je sredina u kojoj je zabeležena najmanja izlaznost što se tiče sredina nastanjenim većinski srpskim stanovništvom – do 11 časova, gde je glasalo 10,15% (479).

Na čitavom Kosovu najmanje je ljudi glasalo u Dragašu sa 5,72%, što je 2336 glasova.

14:35

OEBS: Nepravilnosti otklonjene, odziv dobar

Šef Misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Jan Bratu (Jaan Brathu) navodi da je OEBS zabeležio nekoliko nepravilnosti do podneva a koje su u međuvremenu ispravljene. Naglasio je da ne vidi veće probleme za sada.

„Na osnovu izveštaja svih naših kolega koji su stacionirani na svim biračkim mestima na Severu – izveštaji su obećavajući, izbori protiču mirno i u skladu su sa propisima“, poručio je Bratu, naglasivši da izgleda kao da su „izbori uspešni“. Smatra da je odziv birača do sada dobar, čak i veći nego tokom prethodnih izbora.

13:28

Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet obišao je biračka mesta u Gračanici kako bi se uverio da izborni proces protiče pravilno, prenosi RTK na srpskom jeziku.

13:26

Demokratija na delu: Neregularnosti na više desetina biračkih mesta

Nevladina organizacija Demokratija na delu, čiji aktivisti prate izbore na Kosovu, saopštila je da su na više desetina biračkih mesta na Kosovu zabeležene nepravilnosti. Najviše propusta se odnosi na nemogućnost birača da pronađu svoje ime u biračkom spiku, zatim na glasanje uz pomoć pratioca, dovoženje birača do biračkih mesta, fotografisanje glasačkih listića i na „sve veće pritiske na birače“.

Iz ove organizacije kažu da će o svemu ovome naknadno izneti podatke.

12:34

OEBS: Jedna osoba pokušala dva puta da glasa u Svetom Savi

Portparol Oebsa potvrdio je za KoSSev da je u O.Š. Sveti Sava jedna žena pokušala da glasa dva puta na dva različita biračka mesta.

12:32

CIK: Izlaznost do 11 skoro 10 odsto

Do 11 časova glasalo je 9,44 %, odnosno 174.669 glasača, rekla je na prvom preseku Valjdete Daka, predsednica CIK-a. To je nešto više u odnosu na na izbore 2017. godine, kada je do 11 časova glasalo 8,36% birača.

11:59

Specijalne jedinice u stanici na severu Kosovske Mitrovice

Kako je prištinska agencija Kallxo javila, pozivajući se na informacije svog izveštača sa terena, tri jedinice specijalnih jedinica Kosovske policije došle su u Policijsku stanicu Severna Mitrovica, gde su sada stacionirane.

11:22

Privedeni predsednik i zamenik predsednika biračkog odbora u severnoj Mitrovici

Državno tužilaštvo Kosova saopštilo je da su na biračkom mestu u školi „Sveti Sava“ u severnom delu Kosovske Mitrovice pritvorena dva službena lica zbog zloupotrebe službenog položaja.

Privedeni su predsednik biračkog odbora i kontrolor reda u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ jer je, kako javlja dopisnik RTS, jedna žena glasala sa izvodom iz matične knjige rođenih.

„Ceo birački odbor je dozvolio tom licu da glasa, svi su potpisali i složili se da može da glasa. Međutim, prema neformalnim informacijama, posmatrači LDK su to prijavili direktno Centralnoj izbornoj komisiji i CIK je po službenoj dužnosti zvala tužilaštvo, policiju i uhapšeni su U.Ž. i T.V. kojima je određeno 24h pritvora. Sada treba da daju izjavu nadležnom sudiji koji će dalje odlučiti o merama“, potvrdio je za KoSSev posmatrač koalicije nevladinih organizacija Demokratija na delu i izvršni direktor Centra za zastupanje demokratske kulture Dušan Radaković.

11:16

Sa zakašnjenjem otvoreno 2,6 odsto biračkih mesta

NVO Demokratija na delu saopštila je na konfrenciji za novinare da je 2,6 odsto biračkih mesta otvoreno sa zakašnjenjem, kao i da je u nekim biračkim mestima vidljiv propagandni materijali političkih subjektata, iako je u toku izborna tišina, prenosi Kosovo onlajn.

Zaštitnik građana Hiljmi Jašari, pozvao je sve na poštovanje zakona, da bi se glasanje omogućilo svima, kako osobama sa posebnim potrebama, tako i onim licima kojima je kretanje ograničeno, poput bolesnika i zatvorenika.

Kancelarija Ombudsmana na Kosovu će raditi danas, kako bi građani mogli da se obrate usled eventualnih neregularnosti, kršenja ili zloupotrebe prava da iskoriste svoj glas.

11:11

CIK Kosova: Prekinuto glasanje u Gotovuši zbog „pratilaca“

Na izbornom mestu u Gotovuši, opština Štrpce, glasanje je prekinuto zbog toga što je za svakog glasača obezbeđen po jedan pratilac, potvrđeno je za RTK2 iz CIK-a, a prenosi KoSSev.

Takođe i u Gračanici je bilo nekoliko ovakvih pokušaja.

10:15

OEBS: Bilo pokušaja glasanja sa srpskim ličnim kartama

Senad Šabović, portparol OEBS-a, potvrdio je za KoSSev da je bilo pokušaja glasanja sa UNMIK i srpskim dokumentima, što je prema odluci CIK-a zabranjeno.

„Bilo je tu i tamo sporadičnih pokušaja, ali odbori prate odluke CIK-a. Od jutros do sada je sve ispoštovano“, navodi Šabović.

Prema informacijama OEBS-a, navodi kosovskih medija o incidentima unutar biračkih odbora u vezi sa glasanjem sa srpskim dokumentima, nisu potvrđeni.

Prema ranijim pisanjima Gazete Express, došlo je do rasprave između članova opštinskih odbora u Zvečanu i Leposaviću zbog glasanja sa srpskim dokumentima. KTV navodi da je biračima zabranjeno da glasaju sa UNMIK i srpskom ličnom kartom, a da su samo kosovska dokumenta validna za glasanje na ovim izborima.

9:17

Za sada nema nepravilnosti

Do sada nema nepravilnosti na severu Kosova, javlja reporter N1. Raspoređeno je 650 pripadnika Kosovske policije na severu. Oko 100 tužilaca raspoređeno na celom Kosovu, kako bi reagovali ukoliko se pojave bilo kakve nepravilnosti, dodaje.

9:17

Rada Trajković glasala u Gračanici

Članica koalcije Sloboda, Rada Trajković, glasala je jutros u Gračanici.

Kako javlja RTK2, sva biračka mesta u 15 biračkih centara u Gračanici otvorena su na vreme.

9:16

Kossev: MTS šalje poruke za glasanje za ogređenu partiju

Korisnicima MTS d.o.o jutros oko 8 časova stigla je SMS poruka kojom ih pozivaju da glasaju. Uz poruku „Srbija zove da daš svoj glas,“ građanima se tokom predizborne tišine sugeriše za koga da glasaju, kao i pod kojim rednim brojem se taj politički subjekt nalazi, objavio je Kossev.

8:25

Interno raseljena lica i organizovano, autobusima, na glasanje

Kako javlja RTS, iz centralne Srbije interno raseljena lica su krenula na glasanje i organizovano, autobusima.

Na administrativnom prelazu Jarinje su od jutros rigoroznije kontrole, pa je vreme prolaska autobusa od 15 do 20 minuta. Reporter RTS-a javlja da nije zabeleženo vraćanje sa prelaza.

8:19

Predsednica CIK Kosova i ambasador SAD pozvali građane da glasaju

Odmah po otvaranju biračkih mesta, u Prištini je glasala predsednica Centralne izborne komisije, Veljdete Daka koja je pozvala političke subjekte na fer izborni proces.

„Izvršila sam svoju građansku dužnost i pozivam sve građane i političke entitete i članove komisije da budu pažljivi i imaju na mu da sve što se desi ovog dana ide na račun Kosova. Pokažimo svima da imamo demokratsku budućnost i znamo kako da glasamo“, rekla je medijima, prenosi KoSSev.

Dobro jutro kosovskim glasačima je poželeo i ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet.

„Danas je dan kada treba da izađete da glasate. Vaši glasovi su bitni – glasajte za sebe, za svoju državu, vašu budućnost“,  poručio je kosovskim biračima Kosnet.

8:08

Glasao predsednik Srpske liste

Predsednik Srpske liste glasao je nešto pre osam časova na jednom od biračkih mesta u Tehničkoj školi u severnom delu Kosovske Mitrovice, javljaKoSSev.

Uz njega su glasali i pojedini poslanički kandidati Srpske liste – Igor Simić, Jasmina Dedić, Miljana Nikolić i Verica Ćeranić, ali i predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, kao i više desetina građana.

U blizini samog centra nalaze se pripadnici Kosovske policije i EULEX-a, a veliko je i interesovanje medijskih ekipa.

Birači na Kosovu danas biraju sedmi saziv Skupštine Kosova.

Građani će moći da se izjašnjavaju na 2.547 glasačkih mesta, što je za 42 glasačka mesta više u odnosu na prethodne izbore.

Pravo glasa ima 1.937.869 glasača, odnosno 111.733 glasača više u odnosu na lokalne izbore 2017. CIK Kosova je odlučila da 35.087 građana van Kosova ima pravo glasa.

Na kosovskim izborima učestvuje 20 stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisan kandidat iz redova bošnjačke zajednice, a za 120 mesta poslanika u Skupštini Kosova takmiči se 1.067 kandidata za poslanike. Pred izbore je istaknuto i šest kandidatura za premijera Kosova, pet iz albanske i jedan iz srpske zajednice.

Kada su srpski politički subjekti u pitanju, za glasove 117.808 birača upisanih u srpskim sredinama, nadmetaće se tri partije i jedna koalicija.

Prema ocenama analitičara i posmatrača predizborna kampanja je prošla u redu i miru, u korektnoj atmosferi u kojoj je bilo manje verbalnih napada i uvreda u odnosu na prethodne izbore iz 2017. godine.

I sa bezbednosnog stanovišta nije bilo nekih značajnijih incidenata sem pokušaja pritisaka i zastrašivanja kojima su bili izloženi u prvom redu kosovski Srbi na severu, ali i drugim delovima Kosova.

Tokom kampanje bilo je mnogo nerealnih obećanja dok su dominirala pitanja vezana za dijalog Kosova i Srbije i ukidanje takse, kao i socijalna pitanja, ekonomski razvoj, obrazovanje i zdravstvo.

Evropska unija (EU) pozvala je da se izborni proces na Kosovu odvija na miran, transparentan i inkluzivan način, u skladu sa medjunarodnim standardima i vladavinom zakona. Izbore na Kosovu posmatraće 34.558 akreditovanih posmatrača.

  • Birališta zatvorena u 19 časova
  • Glasalo 43,82 odsto glasova
  • Srpska lista ostvarila ubedljivu pobedu u srpskim sredinama
  • Prema izbornim anketama vode Samoopredeljenje i DSK
  • Privedena dva člana biračkog odbora u severnoj Mitrovici
  • Nepravilnosti na više desetina mesta