Petnaest godina od stradanja gardista: Ko je odgovoran za smrt dvojice vojnika?

Vesti 05. okt 201917:42 > 17:42
Podeli:
Izvor: N1

Tačno je 15 godina od kada su gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović nastradali u vojnom objektu Karaš u beogradskom Topčideru, gde su bili na straži. Rasvetljavanje slučaja i dalje tapka u mestu, dok novi dokazi o ubistvu izostaju. Zbog toga roditelji, kao i advokati porodica postavljaju isto pitanje - ko je odgovoran za smrt vojnika i zašto država još uvek ćuti?

Petnestu godinu zaredom porodice gardista pale sveće i polažu vence ispred kasarne Karaš. A šta se 5. oktobra 2004. desilo u tom objektu i kako su vojnici tačno nastradali, još se ne zna. Nije poznato ni ko je odgovoran za njihovu smrt.

POVEZANE VESTI

 „Kako porodice da nastave da žive sa tim, a da država ništa ne preduzima, kao da se ništa nije desilo, ja to doživljavam lično, kao i većina nas kao da su žrtvovani kao glineni golubovi“, kaže Mirjana Cvetković, tetka Dragana Jakovljevića.

„Mi apsolutno ne znamo ništa da se odmaklo sa tim predmetom, predmet je u fazi u kojoj je bio i pre godinu, i pre dve, tri i pet.. u fazi predistražnog postupka“, dodaje Olgica Batić, advokat porodica.

Da će država raditi na slučaju, predsednik Aleksandar Vučić je 2016. garantovao roditeljima vojnika. Međutim, po svemu sudeći to se nije dogodilo.

U prilog tome govori činjenica da optuženih i osumnjičenih još nema, dok novi dokazi o ubistvu izostaju. Zbog toga pravni zastupnici porodica poručuju da će protiv države podneti tužbu Evropskom sudu u Strazburu, jer se ne sprovodi efektivna istraga koju je 2013. naložio Ustavni sud.

„Da niko u ovoj zemlji ne želi da nam da ni jednu informaciju i da smo potpuno skrajnuti, da se osećamo kao da se ovaj slučaj nikad nije ni dogodio, tako se svi ponašaju. To će na kraju pasti u zaborav, to je i cilj, jer neko je procenio da je mnogo veća korist za državu da sakrije ovo uibistvo, nego da otrkije ubistvo“, rekao je Predrag Savić, advokat porodica.

Advokati porodica podsećaju da je Vlada Srbije 2016. donela odluku o osnivanju komisije čiji je zadatak da se bavi isključivo slučajem Topčider. Međutim, to je ostalo mrtvo slovo na papiru.

„Članovi komisije nikada nisu izabrani ta komisija se nikada nije sastala, nikada nije održan nijedan sastanak te komisije, tako da eto, imamo neku formu, a suštinu ne i to je to“, kaže Batić.

Kako bi nadležene institucije utvrdile pravu istinu o smrti gradista, članovi pojedinih nevladnih udruženja su ispred Ministarstva odbrane održali protest.

„Ni jedna vlast do sada nije utvrdila punu istinu i to je ono što članovi porodica, ali i mi kao civilno društvo konkretno zameramo, zato što nije postojala volja da se ovaj slučaj do kraja rasvetli – ko su nalogodavci tog ubistva, kao i ko su direktni počinioci“, navodi Ivana Žanić, Fond za humanitarno pravo.

Smrt dovojice gardista do sada je istraživala vojna komisija koja je tvrdila da su vojnici stradali u međusobnom obračunu i da je Dragan Jakovljević izvršio samoubistvo. Potom je nezavisna državna komisija, koju je vodio advokat Božo Prelević, utvrdila je da ih je ubila treća osoba. Takvu istragu je potvrdio i FBI. Uprkos tome, ni jedna od verzija do sada nije proglašena zvaničnom.